Izetbegovićeva rampa za Dodika: Da li je NATO put uslov jedino za SNSD? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izetbegovićeva rampa za Dodika: Da li je NATO put uslov jedino za SNSD?

S obzirom na to da partije iz Republike Srpske kažu da ne bi prihvatile NATO put, a s druge strane ističu da su spremne da formiranje vlasti na nivou BiH uzmu u svoje ruke, postavlja se pitanje da li Izetbegović za SDS i PDP ima neke druge uslove.

S obzirom na to da partije iz Republike Srpske kažu da ne bi prihvatile NATO put, a s druge strane ističu da su spremne da formiranje vlasti na nivou BiH uzmu u svoje ruke, postavlja se pitanje da li Izetbegović za SDS i PDP ima neke druge uslove.

Ovo pitanje nedavno je postavila i sama predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

–SDS i PDP, koji su na vlasti na nivou BiH, deklarativno se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske, a s druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uslov samo za SNSD ili se odnosi i na njih – rekla je Cvijanović.

Možda je ovo pitanje nekima postalo jasnije nakon nedavnog gostovanja bivšeg člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, Bakira Izetbegovića, koji je, gostujući na N1, rekao da Dodik misli da može da dominira i dobija više nego što mu pripada.

–Prije ili kasnije, treba tu stvar raščistiti s njim. Nije u pravu, jer je prije 10 godina bio najveći NATO entuzijasta i dizao je ruku za to. Nije više pitanje NATO puta i ANP. Da je samo to pitanje, mi bismo rekli „devet godina stojimo, pa sačekaćemo još tri godine“. Ovo je pitanje dominacija, diktata, ultimatima i jednog neprihvatljivog ponašanja. I sad mi trebamo čovjeku koji sa tako ponaša dati poziciju u Savjetu ministara, prihvatiti da sruši ustavno-pravni sistem i da nastavi na takav svoj način – objasnio je Izetbegović.

Ako je bilo dilema, Izetbegović ih je ovom prilikom riješio. Sudeći po izjavama, ANP služi kako bi „Dodiku očitao lekciju“, te predstavlja poseban uslov SDA za formiranje vlasti na nivou BiH.
Uslovljavanjem do cilja

Politički analitičar i profesor sociologije Drago Vuković smatra da je uslovljavanje u BiH dobar način da se ništa ne uradi, posebno da se ne formira vlast u Sarajevu.

–Slanje tog izvještaja u Brisel, kojim opterećuju SNSD kao stranku koja potpisuje najveći dio vlasti, u RS apsolutno, a dolje djelimično, zapravo je način da se ne napravi vlast u Sarajevu. To koristi grupacija oko Željka Komšića, a posebno Bakira Izetbegovića – rekao je Vuković.

Naglašava da, ako SNSD to ne prihvati, postoji B ili C varijanta, da se sarađuje s političkom grupacijom predvođenom SDS ili PDP.

–Tu je sada suštinsko pitanje da li će SDS i PDP biti ponuđen isti uslov, ili je ANP uslov samo za SNSD. Siguran sam da nijedna stranka iz RS ne bi prihvatila NATO put, jer bi to bilo loše prihvaćeno kod građana, pogotovo jer su sljedeće godine izbori – objašnjava Vuković, dodajući da su SDS i PDP u prednosti u odnosu na SNSD.

Dodaje da SNSD u odnosu na druge političke partije u Srpskoj ima problem, jer je ranije radio na ulasku BiH u NATO.

–Postoje snimici, nešto što je Radmanović potpisivao i govorio, pristao. Ova druga grupacija nema taj teret da nešto povlači, ovaj pritisak na SNSD za slanje izvještaja gledam kao ucjenu. Jer nekada ste to podržavali, sada ne podržavate, ako hoćete onda morate to potpisati. Tako da sam ubijeđen da nema ovog razloga, kao vrste pritiska, da bi Izetbegović SNSD-u izmislo neki drugi razlog – rekao je Vuković.
Marićeva: NATO je uslov za sve

Potpuno drugačije mišljenje ima politička analitičarka iz Mostara, Ivana Marić. Ona smatra da bi ANP bio uslov za bilo koji stranku, jer je jednostavno došao red i na to.

–To je taj običaj loših lidera bez rezultata da svaki svoj neuspjeh prebacuju kao na napad ili na narod ili na stranku. Jednostavno, ne žele priznati svoj poraz i ne žele priznati da ne rade ono što bi trebali. ANP ne može biti samo uslov za SNSD, već je to uslov koji je došao na red – smatra ona.

I ona podsjeća da je SNSD taj koji je započeo put BiH u NATO. Sve dosadašnje dokumente su potpisali upravo njihovi kadrovi i “radili na tome, jako radili na tome”.

–I Špirić i Radmanović su potpisivali. Ne vidim zašto se sada bune, jer su upravo oni pokrenuli BiH ka NATO. Sada su došli na narednu stanicu i nećkaju se. Ne, to bi bio isti uslov za sve, SNSD može da se povuče, onda će to biti prebačeno na PDP i SDS ako oni uđu uvlast sa SDA i HDZ – zaključila je ona.

Ove teme nedavno se dotakao i bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić. On je savjetovao SDS i PDP da ne rade posao koji treba da radi nova vlast.

–Ovdje se očekuje da će tehnički mandat odobriti ANP. Dobro znate da to osigurava i provođenje tog plana, a to je nemoguće. Moj savjet SDS i PDP je da to ne urade nego da to urade nove vlasti i završe posao započet 2009. godine – rekao je Ivanić.

Borba na svim frontovima

Uzavrelu atmosferu na relaciji SNSD – SDA podgrijala je i Programska deklaracija SDA, u kojoj se ova stranka zalaže za preuređenje BiH u “republiku BiH”.

Odgovor SNSD stigao je kroz NSRS, kada je sa pozicije potpredsjednika NSRS smijenjen kadar SDA. Iz ove partije poručeno je da svaka akcija zahtijeva reakciju, te poručili da će i oni razmisliti o nekom glasanju.

Sudeći po trenutnoj situaciji, partneri za formiranje vlasti su svakim potezom dalji od cilja, pa se nameće još jedno pitanje – hoće li BiH u ovom mandatu imati formiranu vlast?!

Srpskainfo, Tanja Vukomanović
Foto: N1/RAS Srbija

Danas objavljeno

Nazvao Erdogana pacovom; uslijedila oštra reakcija

Vanja A

“Neprimjereno”; Ambasada Rusije u Beogradu reagovala na Hilovu izjavu

Vanja A

Upozorenje iz Ankare: “Zaglaviće se u blatu”

Vanja A

Ostavite komentar