Izetbegović: Vjerujem više Mektiću nego Tužilaštvu BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izetbegović: Vjerujem više Mektiću nego Tužilaštvu BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je istakao da je potpisivanje sporazuma sa Demokratskom frontom dobar potez.

– Sada imamo još jednog partnera koji predstavlja četvrtu grupu građana i birača, koji se ne svrstavaju ni kao Bošnjaci, ni Hrvati, ni Srbi već kao jedna bosanska stranka, jedan četvrti stub i po meni je to jako dobrodošlo – izjavio je Izetbegović, prenosi Faktor.

U BiH i na Balkanu će, dodaje Izebegović, sve doći na svoje mjesto kada se počnu poštovati demokratske aksiome, poput Ustava, vladavine zakona i teritorijalnog integriteta, naročito naglasivši poštivanje Zakona o odbrani BiH, a u kontekstu protivljenja stranaka iz RS NATO putu BiH.

– Ne možemo birati ko je legitimni predstavnik u nekoj skupštini ili parlamentu pa kazati da DF to nije, da sa njima neće. Mi nismo govorili gospodinu Dodiku i SNSD koga će sve okupiti, niti smo imali ikakvih prigovora na to ko je u HNS. Niko neće prigovarati ni ovoj bošnjačkoj i bosanskoj strani. DF će definitivno biti u koaliciji – poručio je predsjednik SDA.

SDA i DF, smatra Izetbegović, neće dopustiti da se dogodi situacija od prije tri godine, kada je DF izašao iz vlasti.

– Ja sam sve vrijeme radio upravo na tome, da dobijemo i četvrtog partnera, da to nije samo bošnjačko-srpsko-hrvatska koalicija. Četvrtina građana u ovoj zemlji glasa za građanske i bosanske stranke te one moraju imati svoje mjesto i odgovornost kada je u pitanju budućnost građana ove zemlje – dodao je Izetbegović.

САРАЈЕВО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Предсједник СДА Бакир Изетбеговић и предсједник СДП-а Нермин Никшић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Kada su zahtjevi SNSD da ta stranka dobije mjesto predsjedavajućeg i tri ministarstva u Savjetu ministara BiH u pitanju, Izetbegović ističe da se ne može, ako imate manje ruku u Parlamentu od bloka SDA i DF, tražiti više pozicija.

– Deset godina taj blok, u skladu sa Ustavom koji kaže da će narod biti proporcionalno zastupljen, ima četiri ruke. Redovno je problem što se traži više i što se traži da neko drugi ustukne, ustupi i odustane i da se na račun njega proširite – pojašnjava Izetbegović.

DF nema posebne zahtjeve kada je raspodjela resora u pitanju, ali ima poseban zahtjev koji se odnosi na očuvanju BiH.
– Mislim da su napravili jedan odgovoran, jedan hrabar potez, za razliku od ostalih iz Bh. bloka koji su ziheraški pobjegli od odgovornosti. DF je ušao i DF će se boriti za ono što su njegovi principi, ideologija, politika i što je interes ove zemlje – kazao je Izetbegović.

Podrška Rusije formiranju takozvanih komisija za Srebrenicu i Sarajevu je, smatra predsjednik SDA, razočaravajuća.

– Rusija se sve više jednostrano stavlja na stranu onoga što rade lideri u RS, bilo to dobro ili loše. Ovo sa komisijama je definitivno loša stvar – izjavio je Izetbegović.

Uvođenje rezervnog sastava policije u RS je, dodaje, nepotrebna aktivnost koja će dovesti do sličnih reakcija u FBiH, a ta trka, ističe, nije potrebna.

– Natjeraće nas da radimo slične stvari u FBiH, da se ne ostane bez odgovora – izjavio je predsjednik SDA.

Prokomentisai je i pokretanje istrage protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

– Ništa čudno od ovog Tužilaštva BiH – kazao je, dodavši da više vjeruje Mektiću nego Tužilaštvu BiH.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar