Izetbegović tvrdi: Napravljen dobar politički okvir - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izetbegović tvrdi: Napravljen dobar politički okvir

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je poslije postignutog dogovora o formiranju Savjeta ministara da je danas napravljen dobar politički okvir.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je poslije postignutog dogovora o formiranju Savjeta ministara da je danas napravljen dobar politički okvir.

“On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sljedeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije”, rekao je Izetbegović, prenosi Klix.

Kako je Izetbegović rekao, lider SNSD Milorad Dodik je tražio rok od mjesec dana u kojem bi trebalo da se pokuša da se odblokira rad Parlamentarne skupštine BiH, startuje formiranje Savjeta ministara BiH i Federalne vlade paralelno, a u hodu bi trebalo da se riješe i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu. “Rok od mjesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sljedećih mjesec-dva dana”, rekao je Izetbegović.

Iako je u sporazumu navedeno da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru, Izetbegović kaže da će to kretanje biti usporeno u sljedeće tri godine, ali da je bitno da se zadrži trend i okvir.

“MAP je aktiviran prije devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izvještaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sljedeće tri godine”, rekao je Izetbegović.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar