13. Decembra 2019.

Izetbegović, Komšić i Radončić kreću u rušenje Vlade Kantona Sarajevo

Big Portal

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je postignut dogovor od države, FBiH i kantona, uključujući i Kanton Sarajevo. Rekao je da će zamjenička mjesta u Savjetu ministara BiH preuzeti SDA.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera KS, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i DF dva. Predsjedavajući Skupštine KS bit će iz Stranke demokratske akcije.

To znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje Vlade KS.

– Imamo dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB i DF.

Istakao je da će učiniti sve da Savjet ministara bude imenovan do 23. decembra 2019. godine, a da će ANP otići 24. decembra.

Željko Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanja Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Fahrudin Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona, a da je KS već dogovoren.

Kako kaže, SBB je Vladi KS dao godinu i da nije zadovoljan onim što je urađeno. Istakao je da će novi saziv Vlade KS raditi mnogo bolje i boriti se protiv korupcije.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare