Izetbegović: Mislim da smo blizu rješenja za Izborni zakon - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Izetbegović: Mislim da smo blizu rješenja za Izborni zakon

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da misli da je blizu rješenje kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

On je ovo rekao nakon sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst.

“Mi smo približili da se ostvare rješenja, kroz Aprilski paket, kroz Fileov model, kroz ranije pregovore, sad je potrebno donositi odluke. Jedan ogroman put je iza nas. Tako da imamo približene stavove, treba nešto spremnosti, nešto hrabrosti da se naprave iskoraci, da svako da neku koncesiju da napravmo rješenje dobro za BiH”, rekao je Izetbegović nakon sastanka, prenosi portal Klix.

Rekao je da je riječ o koncepciji, te da su te stvari definisane Aprilskim paketom, odnosno Fileovim modelom.

“Znamo zahtjeve SDA, uklanjanje asimetrije kada su u pitanju dva entiteta. Tako da mislim da smo blizu”, naglasio je lider SDA.

Dodao je da će Palmer i Ajhorst će danas na sastanku s predstavnicima opozicionih stranaka, dogovoriti format koji će biti od pomoći, a cilj je “da se ostvari bolja komunikacija među nama, i da se krene u tom smjeru”.

“Potrebno je da se uključe civilno društvo, eksperti, opozicija, i da počnemo tragati za rješenjem”, zaključio je Izetbegović.

Podsjetimo da su nakon delegacije SDA na sastanak došli predstavnici HDZ-a predvođeni liderom te stranke Draganom Čovićem.

Danas objavljeno

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

U Srbiji 1.674 nova slučaja, preminula 51 osoba

M.

Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom

M.

Ostavite komentar