10. Februara 2022.

Izetbegović: Izbori se mogu odgoditi za novembar ili decembar

Big Portal
  • Rješenje se može naći. Pozicije se polako pomijeraju i neki tvrdi stavovi omekšavaju – rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da se izbori mogu odgoditi za novembar ili decembar, ali da ne bi trebalo ući u narednu godinu.

Izetbegović je rekao da se mora naći način da se u funkcionisanju Federacije BiH ne trpe blokade i najavio da će bošnjačka strana raditi preko vikenda i probati riješiti dio problema.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istakao je da su na sastanku o izmjenama Izbornog zakona BiH uglavnom potvrđeni stavovi sa razgovora u Neumu i da su ključni ciljevi hrvatske strane relaksacija odnosa u FBiH.

Cvitanović je naveo da danas nije bilo riječi o odgađanju izbora, koji treba da budu održani u oktobru.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić poručio je da insistira na tome da rješenja nisu moguća bez veoma snažne međunarodne medijacije, te da su od predstavnika hrvatskog naroda “dobili još jednom njihove crvene linije ispod kojih neće ići”.

On je rekao da dijalog mora da bude održan i da je dogovoreno da u narednih sedam dana timovi zadrže živu internu komunikaciju i simuliraju određene modele.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da strane u razgovorima o Izbornom zakonu čvrsto drže svoje stavove u kojima se, ipak, očekuje neko malo popuštanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare