Izdato upozorenje: Ovo je katastrofa unutar katastrofe. Nema struje, nema vode, mrtvi zatrpani - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izdato upozorenje: Ovo je katastrofa unutar katastrofe. Nema struje, nema vode, mrtvi zatrpani

Zvaničnici američke države Teksas upozorili građane na “katastrofu unutar katastrofe” nakon nezapamćenog ledenog talasa.

Milioni ljudi su ostali bez grejanja i vode, a lokalni zvaničnici su stanovnicima saopštili da bi trebalo da se pripreme na mogućnost da struje neće biti do vikenda.

Stanovnicima u više od 100 okruga u Teksasu je rečeno da prokuvavaju vodu, s obzirom na to da se elektrane i dalje suočavaju sa nemogućnošću aktiviranja svojih sistema, dodali su zvaničnici, a javio Rojters.

Oko 12 miliona stanovnika Teksasa, druge najnaseljenije američke države sa 29 miliona stanovnika, nema pijaću vodu ili im povremeno dolazi voda, pa nestane.

Struju nema oko 2,7 miliona domaćinstava, a meteorološke službe prognoziraju da će se ledene temperature održati do vikenda, što će otežati povratak električne energije, jer je Teksas izgubio tokom ovog talasa oko 40 odsto kapaciteta za proizvodnju struje.

Osim toga, prirodni izvori gasa i cevovodi, kao i turbine, su zamrznuti.

Bolnice u Hjustonu, glavnom gradu Teksasa, saopštile su da nemaju vodu, a veruje se da je nekoliko desetina smrtnih slučajeva usledilo upravo zbog ledenog talasa.

Predstavnici lokalnih vlasti se plaše da bi broj mrtvih mogao da bude znatno veći, ali da tela potencijalno preminulih još nisu pronađena.

Danas objavljeno

SAD ponovo traže izručenje; snažna podrška mobilisana

M.

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

M.

Erdogan najavio susret sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar