15. Decembra 2020.

Izdata uredba o prazničnim pravilima za ulazak u Austriju

Big Portal

Od 19.decembra svako ko bude ulazio u Austriju moraće, prema uredbi, u desetodnevni karantin, koji može da prekine najranije nakon pet dana izolacije, negativnim testiranjem – PCR ili antigenskim testom – o sopstvenom trošku.

Prilikom ulaska u zemlju moraće se popuniti određeni formular o karantinu, a putnicima se preporučuje da taj formular unaprijed odštampaju i ispune.

Karantin može da se prekine i ako neko namjerava da prijevremeno napusti Austriju, to jest za vrijeme trajanja karantina, ali mora, kako se navodi u uredbi da smanji na najmanji mogući nivo rizik infekcije.

U uredbi su navedeni i izuzeci od novih mjera, koja se tiču određene grupe osoba, ali i zemalja.

Tako u karantin neće morati svi putnici koji dolaze iz Australije, sa Islanda, Japana, Novog Zelanda, Norveške, Južne Koreje, Urugvaja, Vatikana, i Finske i Irske.

Međutim to važi samo ako se osoba u tim zemljama zadržala bez prestanka najmanje deset dana.

Bez restrikcija u Austriju mogu ući osobe koje redovno dolaze u zemlju radi posla, a među njima su njegovatelji osoba.

Pored toga u karantin ne moraju, ako imaju ljekarski atest sa sobom ili negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata poslovni putnici, osobe koje su bile u humanitarnoj misiji, lica koja su dobila poziv od suda, medicinsko osoblje koje prati bolesnika, diplomate sa odgovarajućom legitimacijom.

Ta lica, ako testiranje sprovedu u Austriji mogu prekinuti karantin čim dobiju negativan rezultat testiranja.

Bez testa mogu ući osobe koje najmanje jednom mjesečno iz porodičnih razloga dolaze u posjetu ili u posjetu životnom partneru.

Takođe bez ograničenja u zemlju mogu da uđu osobe koje dolaze u interesu Austrije, tranzitni putnici.

Isto tako u Austriju mogu ući osobe koje to čine iz nepredvidivih, neodloživih kao što su teška oboljenja, smrtni slučaj, sahrane, rođenja djeteta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare