“Izdali ste i mene i Tursku” Erdogan oštro odgovorio Prištini zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Izdali ste i mene i Tursku” Erdogan oštro odgovorio Prištini zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

Obećanje Prištine Izraelu da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu naišlo je na žestoke kritike u Turskoj, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan vjeruje da je Kosovo izdalo i njega i muslimanski svijet, navodi švedski list Dagens Niheter.

Na nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu takođe je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Palestine, ocjenivši taj čin kao razočaravajući i pozivajući Prištini da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

– Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o namjeri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubijedilo svijet da ga prizna – navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva, prenosi Ekonomija onlajn.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti, prenosi Blic.

Izraelski ministar spoljnih poslova Gabrijel Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio SAD na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom “Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael”.

Priznanje Kosova od strane Izraela je dio sporazuma između Prištine i Beograda u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između tzv. Kosova i Izraela, kao i posvećenost Beograda i Prištine da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

Tzv. Kosovo je prva država s većinskim muslimanskim stanovništvom koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu, prenosi Kosovo onlajn.

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar