3. Aprila 2022.

Izbori u Srbiji: Prvi rezlutati na veb prezentaciji RIK-a, Vučić ima ogromnu prednost

Big Portal

21:50 – Republička izborna komisija oglasila se sa prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima izbora u Srbiji.

Predsjednički kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio je 73,3 odsto glasova na današnjim predsjedničkim izborima, objavila je Republička izborna komisija na svojoj internet stranici na osnovu do sada obrađenih uzoraka.

Njegov protivkandidat Zdravko Ponoš osvojio je 8,18 odsto, a Milica Đurđević Stamenkovski 4,64 odsto glasova.

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora, lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila je 56,68 odsto glasova.

Lista “Ivica Dačić- premijer Srbije” ima 13,83 odsto osvojenih glasova, Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor 2,07 odsto, a lista “Doktor Vojislav Šešelj” 1,96 odsto glasova.

21.11 Većina biračkih mjesta u Srbiji je zatvorena, rekao je predsejdnik RIK-a Vladimir Dimitrijević na konferenciji za novinare.

Istakao je da je svima koji su se našli na biračkom mjestu u 20.00 časova omogućeno da glasaju.

Naveo je da će RIK sutra u 20 časova objaviti preliminarne rezultate izbora.

21:10 – Srđan Bogosavljević iz Ipsosa izjavio je večeras za RTS da je, prema trenutnim projekcijama, izlaznost na izborima 59,7 odsto.

Direktor Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je ranije danas na konferenciji za novinare da se očekuje da izlaznost na izborima bude između 58 i 60 odsto.

Do 18 časova izlaznost na današnjim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima bila je 50,82 odsto, od 6.502.307 ukupno upisanih birača, saopšteno je na konferenciji za novinare RIK-a.-

20:30 – CeSID: Proceduralne i nepravilnosti ubacivanja listića

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) saopštio je večeras da je, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 17 do 20 časova, uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabiljležene u toku dana.

Kako je naveo, nastavljene su nepravilnosti ubacivanja glasačkih listića u pogrešne glasačke kutije, kao i proceduralne nepravilnosti (glasanje bez identifikacije birača i nanošenja spreja).

Na nekoliko biračkih mjesta prijavljene su i greške kod potpisivanja birača na pogrešno mjesto u izvodu iz biračkog spiska.
Posmatrači su primjetili i sporadične nepravilnosti kada je u pitanju glasanje birača van biračkog mjesta.
Prema navodima CeSID-a, na dva biračka mjesta birači nisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u izvodu biračkog spiska, iako su provjerom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave utvrdili da na tim biračkim mjestima glasaju.

20:15 Vučić stigao u izborni štab SNS

Uoči zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, funkcioneri SNS i predstavnici liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” okupljaju se u izbornom štabu, gdje će sačekati preliminarne rezultate parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora.
Oko pola sata pre zatvaranja birališta u sjedište SNS na Novom Beogradu stigao je lider stranke i kandidat SNS za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić.
Dok je ulazio u izborni štab, Vučića je novinarka N1 upitala:
“Predsedniče, jel” napeto ovog puta?”, na šta je on uzvratio:
“Ne, je l” se nadate tome? Džaba se nadate”.
U centrali naprednjaka su i zamjenik šefa izbornog štaba Goran Vesić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.
Stigli su i Zlatibor Lončar, kandidatkinja na listi SNS na parlamentarnim izborima Marija Zdravković, Vladimir Orlić, Vanja Udovičić, Vladimir Marinković, košarkaš i kandidat sa liste Marko Kešelj, bivši fudbaler Saša Ćurčić, muzičar orđe David, bivši direktor policije Milorad Veljović.

Na ukupno 8.255 biračkih mjesta, pravo glasa danas je moglo da iskoristi 6.502.307 birača.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare