29. Septembra 2019.

Izbori u Austriji, kakve su prognoze

Big Portal

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnenja, Narodna partija Sebastijana Kurca dobija oko 34 odsto glasova, što bi bio bolji rezultat nego na izborima u septembru pre dve godine.

Socijaldemokratama Pamele Rendi-Vagner se predviđa pad sa 27 odsto od pre dve godine na 22 ili čak i niže.

Izborni rezultati Slobodara Norberta Hofera su otvoreni. Stranka je 2017. osvojila 26 odsto i bila praktično na istom nivou kao i Socijaldemokrate. Niz skandala, afera i personalnih promena, koje partiju prate od otkrivanja “Afere Ibica” u maju ove godine, spustili su njihove šanse na 20 odsto.

Zelenima Vernera Koglera, koji su pre dve godine ispali iz parlamenta, predviđa se komotan povratak sa 12 odsto glasova. Liberalni Neos Beate Majnl-Reizinger bi mogao popraviti parlamentarni status i sa sadašnjih pet odsto se popeti na osam.

Ostale stranke – “Jetzt” Petera Pilca, kao i dve krajnje leve partije – Komunisti koje predvodi univerzitetski profesor Ivo Hajnal iz Insbruka i “Promena” Fajada Mule najverovatnije neće preći izborni prag od četiri odsto.

Elektorat je ovog puta nešto ispod 6,4 miliona, 4.200 manje nego pre dve godine.

U Austriji se glasa na 11.000 izbornih mest, do pet sati posle podne, u manjim izbrnim jedinicama do četiri. Prvi privremeni podaci se mogu očekivati od 19 sati, a ubrzo posle osam znalo bi se krajnji rezultati. Oni će u narednih nekoliko dana bili korigovani sa izbornim kartama (glasanje u odsustvu), ali ne dramatično.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare