Izbori na sjeveru KIM: Za sada mirno, napetosti tinjaju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Izbori na sjeveru KIM: Za sada mirno, napetosti tinjaju

Izbori za gradonačelnike i predsednike opština sa srpskom većinom na severu KiM odvijaju se u naizgled mirnoj atmosferi, ali napetosti tinjanju.

Neposredno pred izbore prvih ljudi četiri “srpske opštine” Priština je usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu, najavila izgradnju muzeja navodnog genocida, osnivanje memorijalnog kompleksa i pojačala kampanju o navodnim masovnim silovanjima Albanki tokom sukoba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinske vlasti planiraju hapšenja, u nameri da oslabe odbranu severa Kosova.

On je rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, kao i još 15 lica, pod izgovorom borbe protiv korupcije, a zapravo sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

O toj nameri je, rekao je predsednik Vučić, informisao međunarodne institucije.

Izbori se održavaju u tri opštine i u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a do podneva izlaznost nije prelazila, u proseku, 20-tak odsto birača.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić apelovao je jutros na Srbe da u što većem broju izađu na izbore, ponovivši za TV Pink da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da “zauzmu” opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nije propustio priliku da pomene, na Fejsbuku, da se “izbori u četiri severne opštine Kosova održavaju po kosovskim zakonima” i da su “u službi bolje integracije svih zajednica u kosovske institucije”.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupaju i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Danas objavljeno

Bura zbog izjave Milanovića: “Ne, ubijeni se ne nadoknađuju novcem”

M.

U Srpskoj 228 novozaraženih, 15 osoba preminulo

M.

FBiH: Zaraženo 378 osoba

M.

Ostavite komentar