Izbori na KiM, otvorena birališta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Izbori na KiM, otvorena birališta

Glasanje na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji na svim biračkim mjestima počelo je na vrijeme u 7.00 časova, izjavila je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini Valjdete Daka.

Ona je rekla novinarima da politički subjekti i građani treba da se pridržavaju pravila koja je CIK propisao kako bi izborni dan protekao u demokratskoj atmosferi.

Pravo glasa na izborima imaju 1.794.862 birača, a glasanje se odvija u 888 glasačkih centara sa ukupno 2.382 biračka mjesta.

Građani srpske nacionalnosti mogu da glasaju za kandidate najbrojnije političke partije Srba “Srpska lista” i dvije građanske inicijative koje predvode bivši ministri u privremenoj Vladi Kosova Slaviša Petković i Nenad Rašić.

Prema procjenama, Srpska lista će osvojiti svih 10 poslaničkih mjesta, koliko je rezervisano za Srbe.

Sa spiska birača koji su glasali na prethodno održanim parlamentarnim izborima 2019. godine skinuto je nešto više od 16.000 birača na sjeveru Kosova i oko 2.000 sa spiskova u ostalim opštinama južno od Ibra, čime je broj Srba sa pravom glasa spao na oko 80.000.

Izlazak birača na birališta će se odvijati otežano pošto su snijeg, koji neprestano pada od juče, i niska temperatura otežali kretanje na svim lokalnim i magistralnim putevima na Kosmetu.

Biračka mjesta se zatvaraju u 19.00 časova.

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar