27. Augusta 2022.

Izbor odeće i karakter: U kakvoj su vezi i kakvu poruku vi šaljete?

Big Portal

Da li ste se ikada zapitali zašto imate one dane u kojima želite da budete krajnje elegantne, a potom one druge u kojima vam je sasvim svejedno u čemu idete na posao? Danas ste raspoložene za beo kostim, a onda danima ne izlazite iz sive boje.

Način na koji izgledamo ne zavisi samo od kulturnog okruženja, mjesta stanovanja, zemlje, trenutne mode i materijalnog statusa. Daleko češće, mi svoj izgled dizajniramo na osnovu našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog stanja. Psiholozi tvrde da je taj poriv u nama, u stvari, praiskonski.

Još prije nastanka civilizacije čovek se služio neverbalnom komunikacijom.

Izgradnja sopstvenog stila samo je moderna opcija slanja poruke o sebi samom.

Izbor odeće može da se svede na dva psihološka šablona.

Prvi je šablon školjke. Za neke od nas odjeća je čaura u koju želite da se sakrijete i da postanete nevidljivi. Neutralne boje, neupadljivi krojevi, izostanak nakita je karakterističan za periode kada prolazite kroz krizu ili ste samo loše raspoloženi. Na podsvjesnom nivou pokušavate da se sakriju od nevolja i da spriječite ljude da se zainteresuju za vas.

Drugi šablon je šablon svetlucavog papira. Ako ste ovaj tip osobe, vama odeća služi za privlačenje pažnje, poput svetlucavog pak – papira. Pokušavate da se oblačite izazovnije, da iskažete poruku ili stav svojom odjećom. Bilo da ste trendseterka ili darkerka – vi svojom pojavom šaljete jasnu poruku o sebi.

Izbor odeće i karakter – kakvu poruku vi šaljete?

Preterano poricanje mode, stila i donekle prezirni odnos prema izgledu govori o nemarnoj osobi ili prikrivenom psihološkom problemu i može da izazove nepoverenje kod drugih ljudi.

Izazovna i napadna odeća otkrivaju duboku želju za prihvatanjem. Obično, žene i muškarci se opredeljuju za ovaj stil oblačenja kada traže partnera.

Neutralne boje, decentan nakit ukazuju na introvertnu ili blago nepoverljivu osobu. Ova osoba želi svet da drži na distanci.

Neobičan aksesoar obično šalje poruku da je osoba koja ga je izabrala daleko složenija nego što to otkriva na prvi utisak.

Jarke boje ukazuju na nekonvencionalnu osobu, vrlo verovatno srdčanu i otvorenu.

Kako izbor odeće utiče na naše ponašanje?

Baš kao što izborom odeće utičemo na sliku drugih o nama, tako utičemo i na svoje ponašanje. Garderoba koju biramo je neka vrsta kostima i omogućava nam da, po potrebi, otpustimo pojedine strane naše ličnosti.

Najbolji primer je blago zavodljivo ponašanje i samopouzdanje koje osjetimo kada obučemo visoke štikle i haljinu.

Kako da garderobom pošaljete poruku koju želite?

Apsolutno je moguće da se poigrate sa prvim utiskom i da garderobom podstaknete određeno mišljenje o sebi i pre nego što razgovor zaista počne. Ali, morate voditi računa da ne odstupite isuviše od svog stvarnog karaktera. Recimo, ako je vaš stil šala, otvorena konverzacija, gestikulacija, strogo poslovno odjelo bez ijednog ukrasa može da izazove kontraefekat. Jednostavno, poslaćete kontradiktorne poruke svojim ponašanjem i svojim izgledom i to će da izazove nepoverenje kod drugih ljudi, prenosi nadlanu.com.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare