Izbjeglica iz BiH osuđena u Čikagu zbog pomaganja Islamskoj državi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Izbjeglica iz BiH osuđena u Čikagu zbog pomaganja Islamskoj državi

Mediha Medi Salkičević, izbjeglica iz BiH, uhapšena 2015. u Čikagu zbog pomaganja terorističkoj organizaciji Islamska država, osuđena je na 6,5 godina zatvora. Ova majka četvoro djece provela je četiri godine u Saveznom zatvoru te nedavno priznala krivicu. Ona je, prema pisanju američkih medija, godinama živjela u čikaškom predgrađu, gdje je…

Mediha Medi Salkičević, izbjeglica iz BiH, uhapšena 2015. u Čikagu zbog pomaganja terorističkoj organizaciji Islamska država, osuđena je na 6,5 godina zatvora.

Ova majka četvoro djece provela je četiri godine u Saveznom zatvoru te nedavno priznala krivicu.

Ona je, prema pisanju američkih medija, godinama živjela u čikaškom predgrađu, gdje je i uhapšena. Kada je pritvorena, bila je zaposlena na aerodromu “Chicago O’Hara”.

Nakon što je dugo negirala krivicu, priznala je da je bila dio grupe imigranata iz nekoliko američkih zemalja, koji su kupovali opremu i ostale potrepštine te, zajedno s novcem, slali borcima ID. Takođe, bila je dio grupe koja se pridružila Abdulahu Rami Pazaru, takođe porijeklom iz BiH, koji je do 2013. živio u Sent Luisu, a potom otišao u Siriju.

Salkičević je iz pritvora pisala okružnim vlastima i tražila pomilovanje s obzirom na, kako je isticala, brutalan život koji je preživjela u BiH tokom rata.

Čikaški “ABC” navodi da će advokati Medihe Salkičević vjerovatno tražiti manju kaznu ili uslovno puštanje na slobodu, ali njoj u prilog ne idu izjave kako “nevjernici trebaju biti živi zakopani”.

Ona je u šifriranim prepiskama koristila nadimke Medy Ummuluna i Bosna Meksiko, a američki mediji o njoj pišu pod naslovom “Mama iz predgrađa optužena za terorizam”.

(Avaz.ba)

Danas objavljeno

Navalny doputovao u Moskvu: Avion sletio na drugi aerodrom, policija hapsi pristalice

V.R.

Vojnici se sukobili sa 9.000 migranata koji su krenuli u Ameriku

V.R.

Zemljotres pogodio Bugarsku

V.R.

Ostavite komentar