8. Maja 2022.

Izbjegavate šećer i masnu hranu? Naizgled zdrave navike koje donose više štete nego koristi

Big Portal

1. Ustajete vrlo rano ujutru da bi vežbali

Vežbanje ujutru se smatra odličnom opcijom. Odgovara prirodnim hormonskim fluktuacijama u telu, pomaže u koncetraciji i raspoloženju tokom dana i pomaže u regulisanju apetita. Međutim, ako ugrozite idealan broj sati koje bi trebalo da spavate, to može da se vrati. Ograničenja spavanja su povezana sa povećanom glađu i unosom hrane, sa većim rizikom od debljanja i gojaznosti. Logično – ako ustanete dosta ranije samo da bi vežbali, povećavate samim tim i broj obroka koje ćete imati tokom dana. Trošenjem energije imate veću želju za hranom. Međutim, ako ustanete prirodno bez alarma, sasvim je zdravo da vežbate neposredno posle toga jer su tada hormoni u balansu.

2. Vežbate svaki dan

Da biste zaista napravili razliku u vašem životu, redovan plan vežbanja bi svakako trebalo da vam bude nešto tako rutinsko kao što je jelo ili spavanje. Ali uvek treba rezervisati jedan dan za odmor svakih 7 do 10 dana. To je zato što telo treba da popravi mikroskopske suze u mišićnom tkivu i ponovo uspostavi ravnotežu nivoa mlečne kiseline i glikogena. Ovo vam daje vremena da vaši mišići ojačaju i smanjite rizik od povreda.

Previše vežbanja može izazvati zamor nadbubrežne žlezde i zapravo povećati debljanje, posebno oko stomaka. To je zbog kortizola, prirodnog hormona stresa koji je odgovoran za regulisanje vašeg metabolizma. Evo jednog stručnog saveta: kortizol je takođe direktno povezan sa stresom, pa se pobrinite da se dovoljno odmarate, i fizički i mentalno!

3. Previše spavate

Možda smo više navikli da čujemo suprotno, ali i ovo je istina. Kao što je nedovoljno sna loše za vas, previše sna takođe povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, dijabetesa, anksioznosti i gojaznosti kod odraslih. Ako smatrate da 7 do 8 sati sna po noći „nije dovoljno“, ili se osećate umorno nakon noći dobrog sna, razmislite o tome da se javite svom lekaru.

4. Ne jedete dovoljno masti

Ovo se, naravno, odnosi na zdrave masti. Masti su dobile lošu reputaciju, ali su deo uravnotežene zdrave ishrane i našem telu su potrebne. Oni pomažu u apsorpciji vitamina, podržavaju rast ćelija, zdravlje mozga i očiju, zarastanje i proizvodnju hormona, da spomenemo samo neke. I oni su najbolji izvor energije za naša tela.

Ako se osećate usporeno, često ste gladni, bole vas zglobovi ili ste skloniji prehladi nego inače, možda biste želeli da jedete više zdravih masti. Ovo se može naći u siru i jajima, maslinovom puteru ili ulju kanole, orašastim plodovima i avokadu i lanenim semenkama. Samo pokušajte da izbegnete trans masti iz hidrogenizovanih ulja koja se često nalaze u prerađenoj hrani.

5. Ne jedete šećer

Od smanjenja rizika od dijabetesa i sporijeg starenja do boljeg sna i gubitka težine, koristi smanjenja šećera su ogromne. Međutim, nulta tolerancija šećera može dovesti do dodavanja veštačkih zaslađivača u hranu, a ovi proizvodi mogu biti loši kao i sam šećer, izazivajući dijabetes i gojaznost.

Šećer može biti deo uravnotežene ishrane, samo izaberite voće umesto soka ili kolačića. Na taj način ćete takođe konzumirati prirodna vlakna koja pomažu telu da ih na najbolji način iskoristi.

6. Ne jedete žumance

Jaja su među najhranljivijim namirnicama na planeti. Imaju puno vitamina i skoro po malo svih hranljivih materija potrebnih našem telu. Ali kada izbacite žumance, bacate više od polovine hranljivih materija. I štaviše, žumance je mesto gde je holin, retka hranljiva materija koja se koristi za izgradnju ćelijskih membrana i igra specifičnu ulogu u mozgu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare