18. Augusta 2019.

Izazovna odbrana diplomskog u donjem vešu

Big Portal

Đaci srednje škole u Teksasu snimili su video u kome devojke bez pantalona hodaju školskim prostorijama. Snimak je nastao u znak protesta protiv školskih pravila odevanja, brzo je obrisan, a učenice tvrde da su samo devojke optužene da krše pravila.

Škole u SAD po zakonu imaju pravo da zahtevaju određeni način odevanja. Zvaničnici škole Markus u Fler Modu izvinili su se pošto je snimak postao popularan i izazvao polemike.

Sada se sve više devojaka bori protiv toga da se određuje šta smeju da obuku i kako mogu da izgledaju.

„Studentkinje su odavno na meti, jer mi u Americi imamo dosta ograničenja o tome šta je prihvatljivo da žena odeva. I otud pravila kako da se oblače i ponašaju“, objašnjava Adrijen Dikson sa Univerziteta u Ilinoisu.

Studentkinja Kornela Letiša Čaj je pokrenula javnu debatu kada je uživo na Fejsbuku prenosila svoj protest.

„Molim vas da mi se pridružite, jer ova stvar pogađa našu ličnost i pogađa pravo u srce. Ja sam više nego samo jedna Azijatkinja. Ja sam više nego samo jedna žena“, rekla je studentkinja Letiša Čaj pre nego što se skinula i počela odbranu diplomskog rada.

Čaj je studentkinja sa razmene iz Koreje i smatra da se ženama određuje kako da se oblače da bi zadovoljile muškarce.

Džo Paleti, stručnjak za odevanje, napominje da problem nije toliko u razlici među polovima, nego u stilu odevanja.

„Mislim da su njeni stavovi privatni i uski. I muškarce kritikuju zbog frizura, farmerki. I mnogo toga ima veze sa rasom“, rekao je Paleti.

Ono na šta Čaj pokušava da ukaže je samo deo polemike u celom svetu. U decembru 2011.godine dve žene u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici su napadnute jer su nosile mini suknje. Nekoliko meseci kasnije, stotine Južnoafrikanaca učestovalo je u protestnoj šetnji u mini suknjama protiv seksualnog uznemiravanja.

„Ako su za vas žene seksualni objekti, one će to biti bez obzira da li nose pantalone ili suknje. To nema veze sa odevanjem, nema veze sa mini suknjom“, istakla je Miranda Koman iz Afričkog nacionalnog kongresa.

Lulu Singvana , ministarka za žene, decu i posebne potrebe u Južnoj Africi objasnila je da se muškarci oblače kako hoće, nekad idu bez majica sa svojim ogromnim stomačinama, ili u kratkim pantalonama. Niko ih ne maltretira, niko im ne naređuje šta treba da obuku. Treba da poštuju ženska prava, jer ženska prava su ljudska prava.

Stručnjaci za obrazovanje, ali i za biznis ipak skreću pažnju da treba da budete odeveni kao profesonalac i da to nosi poruku u vašoj moći, autoritetu i kredibilitetu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare