18. Novembra 2022.

Izabrani elektori za izbor delegata u Vijeću naroda

Big Portal

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić prisustvovao je početku izbora elektora, a sjednice je vodio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija.

Izabrani elektori iz reda hrvatskog naroda, koji će zajedno sa narodnim poslanicima iz reda hrvatskog naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda hrvatskog naroda u Vijeće naroda Republike Srpske su: Željko Zovkić, Viktor Јerković, Marko Dubravac i Miloš Bukejlović.

Izabrani elektori iz reda bošnjačkog naroda, koji će zajedno sa narodnim poslanicima iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeće naroda Republike Srpske, su: Abid Kovačić i Mehmedalija Imširović.

Izabrani elektori iz reda ostalih naroda, koji će zajedno sa narodnim poslanikom iz reda ostalih naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda ostalih naroda u Vijeće naroda Republike Srpske, su: Milovan Bodirogić, Željko Radonjić i Senada Zlokapa.

Vijeće naroda Republike Srpske ima četiri kluba delegata koji broje po osam delegata iz klubova delegata konstitutivnih naroda i četiri delegata u Klubu delegata ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata.

Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja narodnih poslanika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama opština i gradova u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske na Prvoj, konstitutivnoj sjednici, 15. novembra 2022, usvojila je Zaključke o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske: 

1.  Zadužuju se političke stranke zastupljene u klubovima poslanika odgovarajućih konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od klubova poslanika, uključujući i članove izabrane u skladu s članom 11.11, stav 2 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da, do 22. novembra 2022. godine, do 14 časova, predlože jednog ili više kandidata na liste za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

2. Zadužuje se Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske da predložene liste kandidata za delegate Vijeća naroda Republike Srpske, u što kraćem roku, proslijedi Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na postupak potvrđivanja i provjere.

3. Zadužuje se Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske da, nakon potvrđivanja i ovjere listā kandidata od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u što kraćem roku, pripremi proceduru za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare