Iza prvog računarskog baga krila se prava buba - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Iza prvog računarskog baga krila se prava buba

Tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izveštaj o jednom računarskom bagu.

Kada se pojavi greška na računaru, uobičqajeno se kaže da imamo bag (bug). Ovaj pojam je stvarno u vezi sa jednom bubom koja je zadala silne probleme prvim računarskim stručnjacima nakon Drugog svetskog rata.

Ukoliko vas zanima o kojoj je bubi tačno reč i kako je došlo do povezivanja tehnoloških problema s insektima, zavirite u sledeći članak.

Računar koji je stalno prijavljivao grešku

Dana 9. septembra 1947. godine tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izveštaj o jednom računarskom bagu. Računar na kojem su tada radili, a koji je bilo finansiran od strane američke mornarice, stalno je prijavljivao grešku. U to vrijeme računari su bila veliki i emitovali su puno toplote, zbog čega su bili veoma privlačni insektima.

Tim stručnjaka, izmoren stalnim pokušajima otklanjanja greške, pozabavio se hardverom računara i u njemu je na svoje iznenađenje pronašao ni manje ni više nego moljca koji je totalno poremetio elektroniku računara. Nakon njegovog uklanjanja, računar je radio bez greške.

Tomasu Edisonu buba u fonografu donela nesanicu

Bila je to prva poznata evidentirana greška u računarskom sistemu, označena kao bag. Upotreba termina bag javlja se još u srednjovekovnom periodu, ali u smislu greške u vezi sa tehnologijom prvi ju je upotrebio Tomas Edison u drugoj polovini 19. veka, koji je svojevremeno muku mučio sa svojim fonografom odnosno pretečom gramafona.

Navodno Edison dve pune noći nije spavao kako bi otkrio zašto njegov fonograf ne radi, i na kraju je otkrio bag odnosno bubu u njemu. U trenutku kada je ova reč zabeležena u dnevnik računarskih stručnjaka 1947. godine, termin bag je već bio u upotrebi kao sinonim za grešku.

Kako je već 1945. upotrebljen termin debag (debug) u časopisu Kraljevskog vazduhoplovnog društva, to implicira da je ovaj termin bio i ranije korišćen, samo je ovde prvi put zabeležen.

Dnevnik u kojem je zabeležen ovaj slučaj danas se nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja američke istorije Instituta Smitsonian. U dnevnik ga je, izgleda, zabeležila poznati američka stručnjak za računare i kontraadmiralka američke mornarice Grejs Marej Hoper, koju su zbog njene inteligencije i sposobnosti nazivali i Amazing Grace, iako bi joj prema svemu sudeći pre odgovarao naziv “žena zmaj”. U dnevnik je tom prilikom zabeleženo sledeće: “Prvi slučaj pronađenog baga”, a uz nju je zalepljen moljac.

Ovaj zapis je ujedno i nepobitan dokaz duhovitosti računarskih stručnjaka.

Danas objavljeno

Povratak omiljene igračke s kraja prošlog vijeka

Vanja A

NASA ulaže 50 miliona u razvoj procesora za istraživanje svemira

Vanja A

Vještačka inteligencija dizajnira video igre

Vanja A

Ostavite komentar