Iza priče o kraju pandemije: Ne nadajte se mnogo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iza priče o kraju pandemije: Ne nadajte se mnogo

Pada broj slučajeva koronavirusa u svetu, pokazao je poslednji prikaz SZO. Istovremeno, raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju uvedena ograničenja.

Međutim, stručnjaci kažu da je prerano za proglašenje pobede nad pandemijom koronavirusa, a takođe i upozoravaju da bi nejednak pristup vakcinama mogao da dovede do pojave novih i smrtonosnijih sojeva.

Podsetimo, prema poslednjim nedeljnim presecima SZO, broj novoobolelih pada iz sedmice u sedmicu. Kako piše Index.hr, čini se i da a u Evropi gde je vakcinisan veliki postotak odraslih ljudi, nakon porasta zaraza uzrokovanih varijantom delta, sad pandemija ipak jenjava.

“Verujem da većina sveta (uključujući većinu Evrope i Amerika) ulazi u završnu fazu pandemije”, tvitovao je prošle sedmice Fransoa Baloks sa londonskog univerziteta.

Ovo poboljšanje stanja ohrabrilo je nekoliko evropskih zemalja da ukinu neka ili čak sva ograničenja povezana s pandemijom, kao što je to učinila Danska 10. septembra.

Alii, da li je pandemija u svojoj završnoj fazi? “Mislim da je to još rano reći za sve, iako bi to moglo biti tačnije za delove sveta s visokom procepljenošću”, rekao je jedan virusolog za AFP.

Problem je što u određenim delovima sveta, istočnoj i srednjoj Evropi, Africi, Aziji, Izraelu, Kanadi, El Salvadoru, Belizeu, slučajevi eksponencijalno rastu pa ne možemo reći da je pandemija iza nas, prenosi Index.

Čak i u bogatim, dobro vakcinisanim državama koje pokazuju silazni trend, situacija se može obrnuti, upozoravaju stručnjaci. Stručnjaci su odavno saglasni da ne reč o pandemiji koja je nepredvidiva.

Stručnjaci navode i da se lako može preokrenuti situacija koju sada imamo, a to je da vakcine štite od najtežh oblika koronavirusa – ako mutacija delta soja postane otpornija na postojeće vakcine, to bi mogli da poništiti napredak koji je do sada postignut, navode stručnjaci.

Danas objavljeno

Rusija zatvara radna mjesta, haos i u Rumuniji

M.

Američka vojna baza u blizini Vašigtona zatvorena zbog prijetnje bombom

M.

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju: NSRS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske

M.

Ostavite komentar