Iza kulisa: Snajperi, vojska na aerodromu, policija na ulicama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iza kulisa: Snajperi, vojska na aerodromu, policija na ulicama

Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, održac´e danas u vili La Granž u Ženevi prvi bilateralni susret.

Predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Džozef Bajden, održac´e danas u vili La Granž u Ženevi prvi bilateralni susret. Na dnevnom redu rusko-američkog samita je čitav niz pitanja koja se tiču saradnje dve zemlje.

Američki predsednik je juče doputovao u Ženevu, dok c´e ruski predsednik doputovati danas. Bela kuc´a je danas saopštila da sastanak dvojice lidera u vili La Granž počinje u 13:35 po srednjoevropskom vremenu.

Ističe se da c´e pregovori u proširenom sastavu započeti u 14:55 časova bez pristupa medija. Nakon toga od 16:40 sati, sastanak c´e se odvijati u proširenom sastavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da se očekuje da c´e samit trajati oko pet sati.

Kako je objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putina u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a da c´e zatim u vilu doc´i američki predsednik.

Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, nakon kojeg c´e predsednik Švajcarske pozdraviti učesnike samita. Posle toga predsednici Rusije i SAD c´e prec´i u biblioteku u prizemlju i počec´e samit.

Zajednička konferencija za medije Putina i Bajdena nije predviđena. Predsednici c´e se pojedinačno obratiti medijima.

Pripreme za samit u Ženevi su počele još od momenta kada je pao dogovor da upravo ovaj grad ugosti dvojicu lidera. U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, posebno oko same vile u kojoj se održava samit.

Od ponedeljka na ulicama je raspoređeno 900 pripadnika policije. Pored toga, vojni bataljon c´e dežurati na aerodromu u Ženevi, dok c´e preostali vojnici od njih 1.000, koje su vlasti odabrale, pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Prema rečima zamenika direktora Federalnog policijskog ureda Švajcarske Stefana Tejmera, Švajcarska smatra da je stepen terorističke pretnje u svetu i dalje visok, te je zemlja preduzela mere uoči sastanka lidera Rusije i SAD.

Zbog predstojec´eg samita letovi iznad Ženeve c´e od 15. do 17. juna biti privremeno ograničeni iz bezbednosnih razloga, a ukoliko se na nebu iznad grada pojavi neki sumnjivi avion bic´e angažovani lovci.

Policija c´e tokom samita rasporediti snajperiste po obodu parka La Granž koji c´e raditi pod nadzorom bezbednosnih službi delegacija.

Inače, svaka od delegacija brojac´e od 600 do 800 ljudi.

Za samit je akreditovan veliki broj novinarskih ekipa iz čitavog sveta.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar