Iz Vašingtona poručili: Neuspjeh SZO koštao nas je mnogo života - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iz Vašingtona poručili: Neuspjeh SZO koštao nas je mnogo života

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je da je “neuspjeh” SZO u borbi protiv pandemije korona virusa koštao “velikog broja života”.

–Budimo iskreni kad je riječ o jednom od glavnih razloga zbog kojih je epidemija izmakla kontroli: ova organizacija nije uspjela da pruži informacije koje su bile potrebne svijetu i njen neuspjeh je koštao velikog broja ljudskih života – rekao je američki zvaničnik na godišnjem skupu SZO koji se prvi put održava virtuelno.

Azar je takođe rekao da “funkcionisanje SZO mora da bude transparentno” i da SAD podržavaju “nezavisnu istragu svakog aspekta odgovora SZO na pandemiju”.

Vašington, koji optužuje Peking za prikrivanje razmera epidemije, smatra da se SZO vodila kineskim stavom u upravljanju pandemijom i da je zanemarila upozorenja Tajvana o opasnosti korona virusa koji se krajem decembra 2019. pojavio u Kini. SAD su zato obustavile finansiranje ove organizacije koja odbacuje ove optužbe, piše Beta.

Ne pominjući konkretno Kinu, Azar je rekao da se “u očiglednom pokušaju prikrivanja epidemije, najmanje jedna od članica (SZO) nije pridržavala svojih obaveza o transparentnosti i to je veoma mnogo koštalo cijeli svijet – rekao je Azar.

–Konstatujemo da SZO nije uspjela u svojoj osnovnoj misiji podele informacija i transparentnosti kad države članice ne deluju u dobroj vjeri. To nikada ne smije da se ponovi. Ovaj status kvo je nepodnošljiv – istakao je američki zvaničnik.

Uprkos tenzija između Vašingtona i Pekinga, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju koju je podnela Evropska unija. Rezolucijom se traži što brže pokretanje procesa procene kako bi se ispitao međunarodni zdravstveni odgovor i mere SZO u borbi protiv pandemije.

Srpskainfo
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Danas objavljeno

Igor Jurić o hapšenju Miroslava Mike Aleksića: Jedna od priča za koju smo znali

D

Bijesni na vlast i EU zbog vakcine; “Ništa ne funkcioniše kako treba”

M.

Linta: Tužilaštvo da pokrene postupak za ubijene Srbe iz Skelana

D

Ostavite komentar