30. Marta 2020.

Iz Turske u BiH stigla velika pomoć, dio otišao u UKC RS

Big Portal

Kako je potvrdio Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, radi se o zaštitnim maskama, rukavicama te zaštitnim odijelima i naočalama.

Vrijedna donacija

Ističe da su dopremljene 54 hiljade maski, 52 hiljade rukavica, 500 zaštitnih odijela i 500 naočala.

–Pomoć je u upućena putem Crvenog polumjeseca Turske, a donacija je vrijedna 52 hiljade evra (oko 100 hiljada KM). Jedan dio je ostavljen za potrebe Ambasade Turske u BiH, ali i građane Turske koji žive i rade u BiH. Federaciji BiH i RS otišlo je po 40 odsto – ističe Lazić.

Dodaje da je medicinska oprema putem opštinskih i kantonalnih organizacija Crvenog krsta poslana na teren.

–Donirana je oprema medicinskim i socijalnim ustanovama. Informaciju sam proslijedio i Ministarstvu spoljnih poslova i Koordinacionom tijelu BiH. To je jedina međunarodna donacija za BiH koja je došla putem Crvenog krsta – pojašnjava Lazić.

Kako pojašnjava, sredstva iz Turske su donirana ravnomjerno.

–Mi sve što dobijamo, damo operativnim štabovima na nivou entiteta i onda oni dalje to raspodijele na svim nivoima, ali vjerovatno da je i dio otišao u UKC RS u Banjaluci – dodaje Lazić.

Naglašava da donirana pomoć iz Turske nije ona koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović zatražio od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

–To je pomoć od prijatelja iz Crvenog polumjeseca iz Turske. Za ovu koju je Izetbegović tražio ništa ne znamo – kaže on.

Omer Četres, savjetnik turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini je za Avaz je potvrdio da pomoć koje je stigla iz Turske zapravo donacija Crvenog polumjeseca “bratskoj” organizaciji u BiH.

–Pomoć koju je gospodin Izetbegović zatražio od predsjednika Erdogana će doći, ali se ne zna kada, i biće na državnom nivou – pojašnjava Četres.

(Avaz)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare