Iz Turske novo upozorenje: "Jasno smo rekli. Ništa od NATO-a dok..." - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iz Turske novo upozorenje: “Jasno smo rekli. Ništa od NATO-a dok…”

Turska neće pristati na prijem Švedske i Finske u NATO ako one ne preduzmu “konkretne mere” oko bezbednosnih pitanja koje nju brinu.

To je upozorio visoki zvaničnik turskog predsedništva. Ibrahim Kalin, portparol turskog predsedništva i bliski saradnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je primio delegacije diplomata te dve zemlje poslate u Tursku da pokušaju da ubede Ankaru koja se protivi njihovom pristupanju Alijansi.

“Jasno smo rekli našim sagovornicima da proces (njihovog pristupanja NATO) ne može da napreduje dok se ne zadovolje bezbednosne brige Turske, sa konkretnim merama i određenim datumima”, rekao je on posle razgovora koji su trajali pet sati. On je rekao da su sagovornici to primili k znanju i da će to preneti svojim vladama. “Nastavićemo razgovore kada budemo dobili njihov odgovor na naše zahteve”, rekao je Kalin.

Turska optužuje te nordijske zemlje, posebno Švedsku koja ima veliku zajednicu turskih izgnanika, da prima kurdske militante iz Radničke partije Kurdistana (PKK) koju ona smatra terorističkom organizacijom.

Ona takođe osuđuje prisustvo u tim zemljama pristalica propovednika Fetulaha Gulena za koga Turska sumnja da je organizovao neuspeli puč u julu 2016. Ankara sada traži od te dve zemlje da naprave “konkretne korake” oko “prisustva terorističkih organizacija na organizacionom, finansijskom i medijskom nivou”, rekao je Kalin.

Portparol je takođe ponovio zahteve Ankare oko izručenja osoba koje su prema njoj vezane za PKK ili Gulenov pokret.

Kalin je rekao da je optimista oko još jednog spornog pitanja, oko ukidanja restrikcija koje je Stokholm uveo za izvoz oružja Ankari.

To je usvojeno 2019. godine posle turske vojne operacije u Siriji.

Rekao je da su primetili “pozitivan stav” po tom pitanju, uz ocenu “da nije prikladno nametati sankcije među saveznicima”.

“Mi nismo pritisnuti vremenom… Neprihvatljivo je za nas da vidimo da se ignorišu neke procedure i da se stvari ubrzavaju”, rekao je on. Švedska i Finska podneli su pismene zahteve za ulazak u NATO prošle nedelje.

(Tanjug Foto: EPA)

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar