26. Maja 2022.

Iz Turske novo upozorenje: “Jasno smo rekli. Ništa od NATO-a dok…”

Big Portal

To je upozorio visoki zvaničnik turskog predsedništva. Ibrahim Kalin, portparol turskog predsedništva i bliski saradnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je primio delegacije diplomata te dve zemlje poslate u Tursku da pokušaju da ubede Ankaru koja se protivi njihovom pristupanju Alijansi.

“Jasno smo rekli našim sagovornicima da proces (njihovog pristupanja NATO) ne može da napreduje dok se ne zadovolje bezbednosne brige Turske, sa konkretnim merama i određenim datumima”, rekao je on posle razgovora koji su trajali pet sati. On je rekao da su sagovornici to primili k znanju i da će to preneti svojim vladama. “Nastavićemo razgovore kada budemo dobili njihov odgovor na naše zahteve”, rekao je Kalin.

Turska optužuje te nordijske zemlje, posebno Švedsku koja ima veliku zajednicu turskih izgnanika, da prima kurdske militante iz Radničke partije Kurdistana (PKK) koju ona smatra terorističkom organizacijom.

Ona takođe osuđuje prisustvo u tim zemljama pristalica propovednika Fetulaha Gulena za koga Turska sumnja da je organizovao neuspeli puč u julu 2016. Ankara sada traži od te dve zemlje da naprave “konkretne korake” oko “prisustva terorističkih organizacija na organizacionom, finansijskom i medijskom nivou”, rekao je Kalin.

Portparol je takođe ponovio zahteve Ankare oko izručenja osoba koje su prema njoj vezane za PKK ili Gulenov pokret.

Kalin je rekao da je optimista oko još jednog spornog pitanja, oko ukidanja restrikcija koje je Stokholm uveo za izvoz oružja Ankari.

To je usvojeno 2019. godine posle turske vojne operacije u Siriji.

Rekao je da su primetili “pozitivan stav” po tom pitanju, uz ocenu “da nije prikladno nametati sankcije među saveznicima”.

“Mi nismo pritisnuti vremenom… Neprihvatljivo je za nas da vidimo da se ignorišu neke procedure i da se stvari ubrzavaju”, rekao je on. Švedska i Finska podneli su pismene zahteve za ulazak u NATO prošle nedelje.

(Tanjug Foto: EPA)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare