Iz Turske ka Siriji krenula kolona oklopnih vozila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iz Turske ka Siriji krenula kolona oklopnih vozila

Turska komanda je prebacila na sirijsku granicu, u područje gdje se nalazi tursko-američki Centar za izvođenje zajedničkih operacija, kolonu oklopne tehnike.

Kako je javila televizija “Si-En-En Turk”, tehnika je izašla sa teritorije komande 20. Oklopne brigade u Šanliurfu i otišla pod Treću komandu pograničnih snaga na granici sa Sirijom, u područje Akčakale, preneo je Sputnjik.

U toj kasarni je 24. avgusta počeo sa radom Centar za izvođenje zajedničkih operacija Turske i SAD. U sastavu kolone su bili tenkovi, oklopna vozila, kamioni sa municijom.

Ciljevi prebacivanja jedinica nisu navedeni, ali turska komanda poslednjih meseci planski povećava prisustvo svojih snaga na teritoriji sa Sirijom.

Delegacija američke vojske obavila je 7. avgusta seriju razgovora u Ankari, gde je bilo odlučeno da se u Turskoj otvori Centar za izvođenje zajedničke operacije. To je dogovoreno u trenutku kada Ankara priprema novu operaciju u Siriji, istočno od Eufrata. Ovu teritoriju u ovom trenutku kontrolišu Kurdi koje podržavaju SAD, ali ih u Turskoj smatraju teroristima.

Cilj novog centra je koordinacija napora vojske Turske i SAD za realizaciju planova za formiranje tampon-zone na severu Sirije. Tada se mogu vratiti iz Republike izbeglice i ta zona će postati zaštitni pojas za tursku granicu.

Danas objavljeno

Danas je Sveti Sava

M.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

M.

Poznat identitet stradalih mladića u Cazinu

M.

Ostavite komentar