Iz SZO objasnili da li godišnja doba utiču na virus korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iz SZO objasnili da li godišnja doba utiču na virus korona

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pojasnila je da se čini da godišnja doba ne utiču na korona virus.

“Virusi mogu pokazivati sezonske uzorke. Ovo zasigurno vidimo kod influence. Ali ovaj virus do sada nije pokazao takve sezonske uzorke”, rekao je Majk Rajan, šef programa SZO za vanredne situacije, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

Neki su se nadali da će vrućina i vlaga suzbiti širenje virusa korona.

U počecima širenja pandemije tokom zimskih mjeseci neki stručnjaci su tvrdili da će pandemija završiti kada otopli. Ali studije su pokazale da to nije slučaj.

I u ovim ljetnim mjesecima korona virus se širi. Dvije najpogođenije zemlje osim Sjedinjenih Američkih Država, Indija i Brazil, imaju toplu klimu. Ali i u Rusiji, gdje je klima hladnija, više od 890.000 ljudi pozitivno je na korona virus.

Ali generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da ima razloga za optimizam. Kao dobar primjer naveo je Novi Zeland gdje već više od sto dana nema zaraze korona virusom i Ruandu gdje je svima omogućeno besplatno testiranje.

Isto tako naglasio je da postoje zemlje gdje je transmisija vrlo niska kao što su Karibi i pacifička ostrva.

Iz SZO su poručili da će pandemija trajati mjesecima, ali da je jako mali broj onih koji su zaraženi odgovoran za širenje zaraze. Oko 10 do 20 odsto slučajeva odgovorno je za do 80 odsto transmisije.

N.N.

Danas objavljeno

Vladika Jefrem: Manastir Miloševac vaskrsava na čudesan način

M.

Uvode lokdaun za nevakcinisane; moći će na ulicu samo u izuzetnim slučajevima

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Ostavite komentar