Iz Srpske odlaze i policajci - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Iz Srpske odlaze i policajci

Pedeset jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini svojevoljno je prestao da radi u tom ministarstvu. Većinom je tražen i dobijen sporazuman raskid ugovora, a manjim dijelom tražen je poseban staž za ostvarenje prava na starosnu penziju. Sve veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova odlazi u inostranstvo, podaci su Saveza sindikata Republike Srpske.

Sve veći broj policajaca u Republici Srpskoj odlučuje da napusti i MUP i Republiku Srpsku u potrazi za boljim primanjima, prenose pojedini mediji. Zašto je tako, pitali smo nadležne u MUP-u i Sindikat radnika zaposlenih u tom ministarstvu.

Pedeset jedan pripadnik MUP-a Republike Srpske u prošloj godini svojevoljno je prestao da radi u tom ministarstvu. Većinom je tražen i dobijen sporazuman raskid ugovora, a manjim dijelom tražen je poseban staž za ostvarenje prava na starosnu penziju. Sve veći broj pripadnika MUP-a odlazi u inostranstvo, podaci su Saveza sindikata Republike Srpske.

Vlada jeste u februaru donijela odluku o povećanju plata za deset odsto pripadnicima MUP-a sa srednjom i višom stručnom spremom, a zakon je usvojen i stupio je na snagu u maju. Taj dio policije sljedeću platu trebalo bi da dobije uvećanu za 110 maraka.

To može biti samo prvi korak, kažu u sindikatu, jer, svakako, nije dovoljno.

Na jednoj od nedavnih sjednica republičkog parlamenta predočeni su podaci o tome da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imaju najniža primanja od svih bezbjednosnih struktura u BiH, ali i regionu. To potvrđuju i u sindikatu.

U sindikatu kažu da je jasno da ljudi, sposobni odlaze iz MUP-a zbog plata i da treba insistirati na poboljšanju položaja zaposlenih. Prosječna plata sada je 1.100 maraka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja BN TV o broju odlazaka policajaca i šta će biti učinjeno da se to spriječi.

BN TV

Danas objavljeno

Potres kod Zadra

M.

Eksplozija u firmi u Goraždu, muškarac povrijeđen

M.

“Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama”

M.

Ostavite komentar