29. Februara 2020.

Iz Podgorice krenula do sada najveća litija u Crnoj Gori

Big Portal

Na Svetosimeonovskom saboru, koji se održava u slavu Božiju i u čast Svetog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, rodonočalnika svetorodne loze Nemanjića, sabrane su hiljade vjernika.

Procjene su da u litiji učestvuje više desetina hiljada vjernika.

Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog, koju je služio mitropolit Onufrije, a sasluživalo 15 arhijereja Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Mitropolit Onufrije je rekao da dva naroda danas prolaze kroz mnoga iskušenja.

“Ništa ne može da nas odvoji odluci od ljubavi Božije. Naše jedinstvo i ljubav i danas se pokazuju u zajedničkoj molitvi i litiji”, naveo je vladika Onufrije.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je nadu da će vlast povući sporni Zakon o slobodi vjerospovijesti ako želi da sačuva obraz.

“Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako”, naveo je vladika Amfilohije.

Među arhijerejima koji su sasluživali, osim crnogorsko-primorskog, bili su mitropoliti zagrebačko-ljubljanski Porfirije, ohridski i skopski Jovan, vižgorodski i černobiljski Pavel, borispoljski i brovarski Antonije, nežinski i prilukski Kliment.

Liturgiju su sasluživali i episkopi budimski Lukijan, mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, pološko-kumanovski Joakim, zahumsko-hercegovački Dimitrije, bariševski Viktor, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare