Iz Ministarstva civilnih poslova poručili da je BiH ispunila sve obaveze za uvoz "Fajzer" vakcine - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Iz Ministarstva civilnih poslova poručili da je BiH ispunila sve obaveze za uvoz “Fajzer” vakcine

Bosna i Hercegovina je ispunila sve obveze u skladu sa zahtjevima “Kovaks” mehanizma, saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U ovom ministarstvu naglašavaju da je u traženom roku uplaćen kompletan iznos za naručenih 1.232.000 doza.

– Za potrebe poštovanja procedure ultrahladnog lanca, u ovom trenutku BiH raspolaže frižiderima za skladištenje preko 1,1 milion doza “Fajzer” vakcine, koji su uvelike spremni. Za potrebe uvoza, identifikovali smo relevantne institucije, te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju ili sprečavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju sprovodi MCP – navodi se u saopštenju.

U MCP naglašavaju da su svi do sada postavljeni uslovi ispunjeni, a da se pred BiH postavljaju novi zahtjevi proizvođača vakcine.

– To nas navodi na misao da se radi o kupovini vremena usljed nedovoljne proizvodnje na globalnom nivou. Pozivamo “Kovaks”, SZO, UNICEF i proizvođače vakcina da dođu u BiH i lično se ponovno uvjere u spremnost za prijem bilo koje vakcine, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uslovi koji samo prolongiraju isporuku. Podsjećamo da se najnovije pismo GAVI kancelarije odnosi na nove zahtjeve “Fajzera” u vezi sa distribucijom njihove vakcine. U pismu se navodi da je proizvođač vakcine “Fajzer” zatražio dodatne i direktne razgovore sa svim zemljama identifikovanim za prijem vakcine u prvom talasu, a na temu dodatne kontrole uspostavljenih hladnih lanaca, kao i pravno-administrativnih procedura – stoji u saopštenju.

U MCP naglašavaju da je spremnost BiH za prihvat “Fajzer” vakcine potvrđena od Kovaksa, UNICEF i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

– Ocijenjeno je da je BiH spremna za prijem kupljene i plaćene količine vakcine “Fajzer” proizvođača. U prilog tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prijem, Savjet ministara, MCP, nadležne institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za direktno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu… Dakle, BiH je naručila, platila i osigurala sve uslove za prijem vakcine – navodi se u saopštenju.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Policija ušla u Dom zdravlja Prijedor

M.

Hrvatska: Preminula 41 osoba, zaraženo više od 3.000

M.

U Srpskoj preminulo 19 osoba, zaraženo još 326

M.

Ostavite komentar