Sastojci:
– lisnato tijesto (kupljeno, a još bolje domaće)
– 1 kg buče (mlade tikve)
– 200 g mljevenog maka
– 250 ml mlijeka
– 4 kašike šećera
– 400 ml kiselog vrhnja
– malo maslaca
– 1 jaje
– šećer u prahu
Priprema:
Mlijeko s dvije kašike šećera kuhajte za fil. Još dok je kipuće umiješajte mak i ostavite da se ohladi. Dodajte kiselo vrhnje i dobro ocijeđene naribane tikve. Dodajte 2 kašičice šećera. Razvucite lisnato tijesto, malo pouljite, rasporedite fil i zarolajte pogače. Premažite ih otopljenim maslacem, te premazom od vrhnja koje ste prethodno pomiješali jajetom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Pečene pogače posipajte šećerom u prahu. U slast vam bilo!
Azra.
(S.P.)