Iz karantina u "Miralu" pobjeglo 55 migranata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Iz karantina u “Miralu” pobjeglo 55 migranata

Iz karantina u kampu “Miral” u Velikoj Kladuši pobjeglo je 55 migranata koji su preskočili ogradu, a da niko nije ni pokušao da ih spriječi, izjavila je ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, najviše zaraženih je u kampu “Miral”, njih oko 150, a 80 ih je u izolaciji.

U kampu “Borići” bilo je zaraženo 45 migranata i 12 radnika kampa, kamp “Sedra” ima 11 pozitivnih, dok se čekaju rezultati testiranja za 152 zaposlenih, prenosi “N1”.

Epidemiološka situacija u prihvatnom kampu “Ušivak”, nedaleko od Sarajeva, mnogo je povoljnija, s obzirom na to da od početka pandemije nije imao ni dvocifren broj pozitivnih na virus korona.

Menadžer kampa “Ušivak” Azra Ibrahimović Srebrenica rekla je da ekipe koje rade u centru pregledaju svakog korisnika koji ulazi i da ukoliko se pojave simptomi ili sumnja na bilo koji simptom, ta lica se izdvajaju i stavljaju u preventivnu izolaciju, od sedam do deset dana, dok se ne utvrdi da li postoje opravdane sumnje.

Trenutno se u ovom kampu za migrante nedaleko od Sarajeva nalazi oko 700 lica u pokretu.

N1 navodi da Crveni krst Tuzlanskog Kantona već godinu i po pomaže migrantima i izbjeglicama kojima je ovaj kanton tranzit, gdje migranti ostaju najviše pet dana.

I tu je bilo pozitivnih na kovid 19, ali nema tačnih podataka.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar kaže da trenutno u BiH u šest prihvatnih centara boravi 4.300 migranata.

  • Oni borave i u napuštenim i devastiranim objektima, kućama i fabrikama, ili se kreću od grada do grada. Prema posljednjim infomacijama, takvih migranata u pokretu je od 1.500 do 1.700. Ukupan broj migranata koji borave u BiH je 6.000 – dodao je Buzar.

agencije

Danas objavljeno

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

Ostavite komentar