Iz institucija na pitanje o PROVJERI DIPLOMA stigao isti odgovor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Iz institucija na pitanje o PROVJERI DIPLOMA stigao isti odgovor

Uprkos brojnim aferama koje su u proteklom periodu potresale Bosnu i Hercegovinu u vezi sa lažnim diplomama zaposlenih u javnim institucijama, vlast ocito nije ozbiljno shvatila ovaj problem.

Na to upucuje i odgovor iz 15 institucija na nivou BiH kojima je poslanica u Predstavnickom domu parlamentarne skupštine BiH Mirjana Marinkovic-Lepic uputila poslanicko pitanje, koje je glasilo – da li su obavili provjeru diploma zaposlenih u smislu kontrole validnosti diploma.

Marinkovic-Lepic je, naime, još prošle godine uputila poslanicko pitanje ministarstvima u Savjetu ministara BiH, agencijama, institutima i upravama na nivou BiH, kojima je postavila isto pitanje u vezi sa provjerama diploma zaposlenih.

– Provjere diploma nije bilo – odgovori su koji su ovih dana stigli sa upucenih adresa, a o njima ce sutra raspravljati i poslanici na sjednici Parlamenta BiH.

Marinkovic-Lepic je odgovore, izmedu ostalih, tražila od Ministarstva civilnih poslova, Ministarstvo komunikacija i transporta, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, Direkcije za evropske integracije, Uprave BiH za zaštitu bilja, Instituta za aktreditovanje BiH i drugih.

Podsjecamo, Marinkovic-Lepic je nedavno zatražila i od Savjeta ministara BiH da donese odluku o provjeri diploma svih zaposlenih u državnim institucijama.

– Cilj provjere je ispitati da li neki od zaposlenih, kao javni službenik, koristi krivotvorenu diplomu. To se ne radi samo iz razloga da se dokaže necija kvalifikovanost ili nekvalifikovanost za posao koji obavlja. Radi se i o sprecavanju i otkrivanju eventualno pocinjenih krivicnih djela zaposlenih u javnom sektoru. To je od posebnog javnog interesa i ne bi trebalo biti zapreka na putu realizacije ove inicijative – navela je ona.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar