Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara

Glavna kritika na račun električnih automobila, osim naravno onoga „kako ću da stignem od Beograda do Grčke na more s jednim punjenjem baterija“, je njihova cijena. Čak i oni navodno „pristupačni“, koji se mogu pohvaliti državnim subvencijama, umeju da budu značajno skuplji nego jednako veliki modeli sa SUS motorima, a iako bi se investicija možda i isplatila kada biste ga vozili par stotina hiljada kilometara, ipak je teško u startu platiti daleko veću sumu novca.

U državama kao što je Kina zapravo možete da kupite novi električni automobil po ceni od samo 4.525 američkih dolara, ali je reč o malom gradskom dvosedu gde biste možda stradali čak i da vas bicikl udari.

Ali kompanija Tata iz Indije nam donosi novi automobil na struju za koji tvrdi da će biti dostupan širim narodnim masama. Sećate se da je Tata ranije nudi istu tvrdnju kada je debitovao model Nano sa cenom od samo 2.500 dolara, ali je prošao kao bos po trnju nakon što je na težak način saznao da bi javnost radije izabrala boljeg polovnjaka nego novi Nano.

U svakom slučaju, novitet se zove Tiago i najavljeno je da će imati početnu cenu od samo deset hiljada američkih dolara. Dugačak je 3.769 milimetara uz širinu od 1.677 mm i visinu od 1.536 mm, a sa takvim dimenzijama, niko nije ni očekivao neke velike baterije.

Onaj bazni model pod oznakom XE se može pohvaliti baterijama kapaciteta 19,2 kWh i u stanju je da pređe oko 250 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Tata će da ponudi i veće baterije zapremine 24 kWh, čime autonomija raste na 315 kilometara.

Indijski proizvođač nam ne napominje da li ovaj mališan može da se puni na brzim punjačima, ali na standardnom punjaču je u stanju da se dobije 110 kilometara vožnje za samo trideset minuta dopune. Električni motor je inače postavljen napred i razvija 74 konjske snage i 114 Nm obrtnog momenta.

Ne znamo koliko vremena mu je potrebno da ubrza od nule do 100 km/h, ali Tata kaže da je za  nužno manje od šest sekundi da mališan na struju stigne iz tačke mirovanja do brzine kretanja od 60 km/h.

Indijski gigant već sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni do kraja godine. Tata nam obećava da će se cene kretati između 10.370 i 14.500 američkih dolara. Ovaj potez je inače stigao nedugo nakon odluke glavnog rivala iz Indije, onog po imenu Mahindra & Mahindra da investira oko 500 miliona dolara u svoje modele na struju.

Spomenuti Tiago je već dostupan sa SUS motorima pa će električno izdanje biti dodatak ponude. Većina prodatih vozila u Indiji, koja je inače četvrto najveće tržište na svetu, su oni sa cenom manjom od petnaest hiljada dolara. Nadamo se samo da će Tiago EV proći bolje nego Nano…

AutoRepublika

Danas objavljeno

Dotjerana Lancia Ypsilon

Zeljka

Kroz tretman Manharta prošao je i strašni BMW M4 CSL

Zeljka

Alfa Romeo Giulia TZ se vraća povodom 60. godišnjice

Zeljka

Ostavite komentar