Iz EU stigla opomena: Ništa od vizne liberalizacije za Kosovo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Iz EU stigla opomena: Ništa od vizne liberalizacije za Kosovo

Češka Republika, koja predsjedava Evropskom unijom, odlučila je da odloži usvajanje teksta o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog političkih prilika u zemlji i tenzija na severu.

Zbog političkih dešavanja na sjeveru Kosova, sutra se ta tačka na dnevnom redu COREPER-a (ambasadori EU) ne čini idealnim. Stoga smo odlučili da odložimo tačku za sljedeću nedjelju (30. novembar) – stoji u dopisu koje je češko predsedavanje proslijedilo državama članicama Evropske unije (EU).

Naime za srijedu, 23 novembar, planirano je da se na sastanku ambasadora država članica EU, usvoji tekst o viznoj liberalizaciji, prema kojem će ukidanje viznog režima stupiti na snagu kada informativni system ETIAS bude potpuno funkcionalan ili najdalje prvog januara 2024 godine.

Taj korak bi omogućio nastavak relevantnih pravnih procedura ka konačnoj odluci za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

Oko završnog teksta eksperti država članica EU su se usaglasili na sastanku u utorak, 22 novembra. Prihvaćen je zahtjev Španije da se krajnji datum ne poklapa sa predsjedavanjem ove države sa EU.

Španija nije priznala kosovsku nezavisnost, zbog čega je tražila da se datum ne poklapa sa njenim predsjedavanjem između 1. jula i 31. decembra 2023. godine.

Zbog toga je Španija jedna od država koje su 16. novembra prekinule takozvanu tihu proceduru kada je trebao da se usaglasi prethodni tekst kojim bi vizna liberalizacija stupila na snagu najdalje 1. decembra 2023. godine.

Situacija na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, zaoštrena je zbog odluke vlade Kosova da počne sa primjenom preregistracije vozila sa srpskih tablica, koje smatra nelegalnim, na kosovske.

Krizu na relaciji Priština-Beograd Evropska unija je ocijenila kao “najozbiljniju od 2013 godine”.

To je bio razlog zašto je šef evropske diplomatije Džozep Borelj sazvao hitan sastanak lidera Kosova i Srbije 21. novembra, ali na kome nije postignut dogovor. Odgovornost za krah susreta Borelj je prebacio na kosovsku stranu.

Kosovske vlasti su najavila da će od 21 novembra početi sa izdavanjem novčanih kazni za vlasnike automobile sa srpskim registracijama, ali je nakon neuspjelog susreta u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti odlučio na primjenu ove odluke odloži za 48 sati.

U srijedu će u Briselu boraviti glavni pregovarači Srbije i Kosova, Besnik Bisljimi i Petar Petković u još jednom nastojanju da se pronađe rešenje za krizu oko tablica, prenosi Blic.

Danas objavljeno

Zemljotres na granici Turske i Irana

M.

Prijedor: Muškarac izboden na smrt, pronađen pored puta

M.

Djevojka (29) pronađena mrtva u stanu u Kozarskoj Dubici

M.

Ostavite komentar