30. Novembra 2022.

Iz Doma zdravlja potvrdili: U banjalučkoj osnovnoj školi potvrđena šuga

Big Portal

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjaluci potvrdili su za Srpskainfo da su prošle sedmice obavili vanredan sanitarno-higijenski nadzor u jednoj školi, nakon što su od njih zaprimili prijavu o pojavi šuge.

– U školi su zabilježena dva slučaja Scabiesa. U pitanju su djeca koja ne idu u isti razred – rekli su iz Doma zdravlja.

Napominju i da je sanitarno-higijensko stanje u školi zadovoljavajuće.

Pored ove zvanične potvrde, roditelji tvrde da se isto oboljenje ovih dana pojavilo još i u nekoliko vrtića. Podsjetimo da je prije samo mjesec dana šuga registrovana i kod učenika Gimnazije.

Šuga je parazitarno oboljenje, koje dovodi do karakterističnih promjena na koži, a liječi se preparatima po preporuci nadležnog doktora.

Ovu bolest građani uglavnom povezuju sa lošim higijenskim i životnim uslovima, pa su mnogi u nevjerici da se takva zaraza širi i u 21. vijeku.

Ljekari ipak poručuju da je šuga i danas rasprostranjena širom svijeta, a od ove bolesti mogu oboljeti ljudi svih socioekonomskih nivoa, bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene.

– Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smještaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice su u visokom riziku od zaražavanja. Važno je istovremeno liječiti i članove porodice – navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Iz HES podsjećaju da dva puta godišnje obavljaju redovne sanitarno-higijenske nadzore u svim osnovnim i srednjim školama, prilikom kojih dostavljaju uputstva o djelovanju pri pojavi zaraznih bolesti. U slučaju pojave zarazne bolesti HES obavlja i vanredni sanitarno-higijenski nadzor.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare