15. Augusta 2022.

Iz Crne Gore ponovo: Hitna zabrana ulaska i udaljenje ambasadora Srbije

Big Portal

Ponovo je zatražio hitnu zabranu ulaska Vladimira Božovića, ambasadora Srbije koji je odlukom Vlade te zemlje proglašen personom non grata ili njegovo udaljenje ukoliko je na teritoriji te zemlje.

Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je zatražilo od MUP-a i 12. avgusta zabranu ulaska, ”samim tim i trajno udaljenje iz Crne Gore persone non grata Vladimira Božovića”.

“Povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora zatražili smo diplomatskim kanalom objašnjenje od Ambasade R. Srbije u Podgorici i dobili odgovor da je on ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti”, piše u saopštenju crnogorskog MSP objavljenom na Tviteru.

Kako su preneli podgorički mediji, MSP Crne Gore još poručuje da ”persona non grata Vladimir Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vredja gradjane Crne Gore i nipodaštava njen medjunarodno-pravni subjektivitet”.

Kabinet predsednika Crne Gore Mila Đukanovića saopštio je ranije da je na tu adresu u nedelju dostavljeno pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno Djukanoviću povodom nesreće na Cetinju, a da je upućeno sa zvanične imejl adrese Vladimira Božovića, za koga navode da se “predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori”, iako je, kako kažu, odlukom Vlade Crne Gore 2020. proglašen personom non grata.

Iz Đukanovićevog kabineta su još u nedelju uveče saopštili da će kabinet predsednika Crne Gore tim povodom “zatražiti odredjena postupanja od strane Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore V. Božovića”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare