12. Jula 2019.

Ivanišević: Nikad nisam rekao da bih ubijao Srbe

Big Portal

Goran Ivanišević je za Sportski žurnal, kako se navodi, delimično demantovao neke izjave i objasnio svoje postupke.

Kako ističe beogradski sportski dnevnik, on je bio među najomraženijim osobama među Srbima tokom ratnih devedesetih.

Dodaje se i da je “gotovo bio i u konkurenciji Franje Tuđmana jer je bio jedan od najglasnijih zagovornika raspada Jugoslavije i otcepljenja Hrvatske.”

Kao sportista u svetskom vrhu, pogotovo tenisu, bio je u situaciji da stalno priča svoje viđenje istine o svemu što se dešavalo u SFRJ. I to je maksimalno koristio.

Gotovo da nije bilo dana, naročito kada su najveći turniri bili u toku, da nije na stranicama svetske štampe govorio ono što misli, a što se nama nije dopadalo.

Odavno je na te reči pao zaborav, ali nedavna odluka Novaka Đokovića da pred Vimbldon baš Ivaniševića izabere za trenera, vratila je mnoge njegove reči iz naftalina.

Pogotovo jedna rečenica, objavljena i u mnogim našim novinama, bode oči. Kada je na nekom strelištu navodno rekao da bi „voleo da su umesto meta Srbi, pa da na njih puca”. Baš tu izjavu Ivanišević delimično demantuje u ekskluzivnom intervjuu “Sportskom žurnalu”, prvom ikada u kome u nekoj srpskoj novini otkriva šta se tada tačno desilo, da izjava nije pravilno prevedena, objašnjava svoje postupke tokom rata i tvrdi da nikada nije uradio ništa nečasno, niti ikoga povredio”, piše Žurnal.

Ivanišević je rekao da ne voli da se vraća u prošlost i da je bolje razgovarati o budućnosti.

“Ali, hajde da ispričam šta je tačno bilo. To se dogodilo pre 27 godina u Adelejdu. Taj turnir mi je ostao zauvek u sećanju, bio je jedan od najstresnijih u mojoj karijeri. Postoji cela priča u pozadini zašto se to desilo i šta sam rekao. Prvi put sam te 1992. došao u Adelejd, čuvala me je specijalna policija. Nisam mogao da odem ni u VC, a da me dvojica ne prate. U prvom kolu mi je rival Šveđanin Kulti. Igra bolje od mene, a onda u jednom delu meča na tribine dolazi pet do deset momaka, Srba, koji počinju da me psuju na najgori mogući način. Prete da će me ubiti, preklati, vređaju moju majku najvulgarnijim psovkama. Uzvraćam im, dolazi do prekida meča da njih odstrane sa tribina. A, onda se dešava jedna tragikomična situacija. Umesto da ja budem taj koji ne može da pogodi teren, Kulti ne može da se sastavi. Posle meča me je pitao šta se to desilo”, naveo je Ivanišević.

Potom je objasnio kako je došlo do sporne izjave.

“U toku te nedelje, pošto nisam mogao nigde da izađem, specijalci su me pozvali na strelište gde oni vežbaju i pucaju. Dali su mi poluatomatsku pušku da gađam mete. One su iskakale, naravno ja ništa nisam pogodio. Novinari su posle saznali da sam bio tamo i pitali me kako je bilo. Rekao sam im da je bilo super, ali da bi bilo još bolje da su umesto meta bili oni navijači sa meča. Novinar je to preveo kako je preveo. Pogrešno. Jesam rekao ovo što sam vama sada ponovio, ali se moja izjava odnosila samo na te navijače, koji su me izludeli vređajući mene i psujući mi majku na najgori način. Ali, nikada posle toga nisam ništa slično rekao, niti sam imao takve izjave, niti sam nešto govorio protiv sportista i ostalih ljudi. Imao sam razlog za tu izjavu, koji sam vam ispričao”, rekao je Ivanišević.

Ponovio je da nikada nije rekao da bi ubijao Srbe.

“Rekao sam samo da bi bilo bolje da su umesto onih meta bili navijači sa tog meča koji su me vređali i psovali mi majku. Sve sam to rekao u afektu. Takva su vremena bila. Nije to lako izdržati. Nije lako kada ne možeš da izađeš iz hotela danima, kada si pod velikim pritiskom. Poštujem sve, ali najviše volim i cenim odakle dolazim. Nisam nikoga ubio, niti sam mislio da nekoga ubijem”, istakao je Ivanišević.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare