Ivanić: Sve što se događa je nemoć Dodika i SNSD-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ivanić: Sve što se događa je nemoć Dodika i SNSD-a

“Problem ANP-a je nastao onog trenutka kada je zatraženo odobravanje MAP-a. To je bilo 2009. u doba kada je SNSD vršio sve funkcije ispred RS na nivou BiH, kazao je za N1 Mladen Ivanić”, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a.

“Problem ANP-a je nastao onog trenutka kada je zatraženo odobravanje MAP-a. To je bilo 2009. u doba kada je SNSD vršio sve funkcije ispred RS na nivou BiH, kazao je za N1 Mladen Ivanić”, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a.

“Postoji zahtjev da se odobri aktuelni plan, koji je odobren ali je uslovno stavljen na čekanje. Mislim da neka vrsta međunarodne obaveze postoji, to je posljedica kratkoročnog razmišljanja. I tada se znalo da je NATO bombardovao ove prostore i da je Srbija neutralna, ali tada je Dodik bio u ljubavi sa zapadom. Danas više nije i pokušava to skloniti. Trebao bi prihvatiti godišnji plan uz uslov da članstvo može biti ostvareno samo kada sve zemlje regije budu članice NATO-a. To je meni fer kompromis, ali sada je tema NATO-a prevazišla sve kompromise”, kazao je Ivanić za N1.

“Zašto bi onaj ko je u tehničkom mandatu to radio? To je obaveza koju treba da provode nove vlasti”, dodao je.

Ivanić je kazao da savjetuje SDS i PDP da ne rade posao koji treba da radi nova vlast.

“Ovdje se očekuje da će tehnički mandat odobriti ANP, a dobro znate da to osigurava i provođenje tog plana, a to je nemoguće. Moj savjet SDS-u i PDP-u je da to ne urade nego da to urade nove vlasti i završe posao započet 2009. godine”, kazao je.

Da li je Dodik dao obećanje Rusima glede ANP-a?

“Da li je dao obećanja ili nije, ja to ne znam. Više nego jasno je svima da Rusija želi da zaustavi širenje NATO-a na ovom prostoru, a NATO želi da BiH pa i Srbija uđu. Zato sam rekao da to više nije pitanje političara i da to prevazilazi. Vjerovatno čelni ruski ljudi očekuju od Dodika da stoji iza toga, kao što i Turska želi da BiH uđe u NATO i vjerovatno to očekuje od svojih partnera, SDA”, kazao je Ivanić.

Još je kazao da se u posljednje vrijeme može čuti “čitav niz prizemnih političkih obećanja”.

“Čitav niz vrlo prizemnih političkih obećanja od kojih na kraju nije bilo ništa. Žestoke izjave u vezi sa propadanjem Sporazuma, pa evo vidimo da nema ništa. Pretpostavljam da će donijeti politički stav koji neće imati operativnu težinu. To pokazuje nemoć koja je postala karakteristika SNSD-a i Dodika lično, sve ovo što se događa pokazuje njihovu potpunu nemoć, ne mogu ništa uraditi. Imam osjećaj da su postali svima malo dosadni i niko ne obraća pažnju na najave SNSD-a”, kazao je.

(N1)

Danas objavljeno

Preminuo legendarni Đorđe Marjanović

M.

Milioni Italijana već rezervisali ljetovanje

M.

Veliki preokret Novaka za polufinale Rima u meču sezone na šljaci!

Zeljka

Ostavite komentar