IVANIĆ O SPORAZUMU: Za NATO nema sredine - gubitnik je Dodik ili Izetbegović - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

IVANIĆ O SPORAZUMU: Za NATO nema sredine – gubitnik je Dodik ili Izetbegović

Počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da ne vjeruje u mogućnost brzog formiranja novog Savjeta ministara uprkos juče dogovorenim Principima o formiranju vlasti na nivou BiH koje su potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Ivanić smatra da je ključno pitanje oko kojeg…

Počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da ne vjeruje u mogućnost brzog formiranja novog Savjeta ministara uprkos juče dogovorenim Principima o formiranju vlasti na nivou BiH koje su potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Ivanić smatra da je ključno pitanje oko kojeg potpisnici navedenog sporazuma još uvijek nisu dali odgovor jeste to da li će BiH nastaviti približavanje NATO.

“Sam sporazum je tako napisan da me podsjeća na onu priču kad je majka savjetovala sina da ne ide sredinom puta, jer bi ga nešto moglo udariti, ali da ne ide ni pored puta jer bi mogao pasti u grmlje. Savjetovala ga je da ide “onako”. To “onako” u ovom slučaju nije moguće. Zaista se postavlja pitanje da li u tom sporazumu ima Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili ga nema. Ako ga ima, Dodik je definitivno gubitnik. Mislim da je to stvar oko koje se i dalje sve vrti, jer ako ne bude ANP-a onda je ogroman gubitnik Izetbegović i on to sigurno ne može izdržati ni u svojoj stranci, a posebno ne u javnosti. Ako ANP-a ima, onda je najveći gubitnik Dodik”, kaže Ivanić za Insajder.

On, između ostalog, ističe da će u narednih nekoliko dana biti poznato da li sporazum koji su potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a predstavlja “samo mrtvo slovo na papiru”, koje je, prema Ivanićevim riječima, u jednom trenutku trebalo da zadovolji i određene međunarodne faktore.

“Ispalo je da su svi kao fini, a sad će vjerovatno u pokušaju implementacije tog sporazuma svako svakog početi da optužuje i mislim da će se saga oko formiranja vlasti nastaviti. Ne mislim da su oni spremni da to provedu, jer, ponavljam, ostaje ključno pitanje, a to je ANP. Iskreno, meni ovaj sporazum samo liči na neku vrstu razvlačenja i da će ostati samo mrtvo slovo na papiru”, navodi on.

Ivanić, takođe, smatra da je potpuno besmisleno to što je lider SNSD-a Milorad Dodik postavio rok od 30 dana da se na osnovu potpisanih principa formira novi Savjet ministara BiH.

“Tu nisu potrebni nikakavi rokovi. Sve je moguće ako to oni žele. Kako su se brzo dogovorili da SDA podrži četiri delegata SNSD-a za Dom naroda BiH? Kako su se dogovorili da izaberu rukovodstvo Predstavničkog doma, ili kako su se dogovorili da izaberu rukovodstvo Doma naroda? Sve se oni mogu dogovoriti ako hoće, ali ponavljam da je ovdje ključno pitanje oko toga ko je gubitnik. Poznajući opšti ambijent, plašim se da bi u tome gubitnik mogao da bude Dodik, ali on u tome nije toliko važan koliko je važna Republika Srpska i koliko bi to moglo da liči na poigravanje sa politikom unutar Republike Srpske. Kao što sam već ranije govorio, Dodiku je očigledno najvažnije to da je njegova stranka na vlasti. Najava Mirka Šarovića da bi on mogao da formira vlast na Dodika je očigledno do te mjere uticala da je izgleda pristao i na rečenicu da će nastaviti da sarađuje s NATO, iako je uporno tvrdio da neće”, kaže Ivanić.

(SB)

Danas objavljeno

Lukajić sproveden u KPZ Tunjice

M.

Pronađen uginuli kit, jedan od najvećih viđenih na Mediteranu

M.

Prvi put ove godine: Sastaju se članice EU

M.

Ostavite komentar