Italijanskom premijeru parlament izglasao povjerenje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijanskom premijeru parlament izglasao povjerenje

Novi italijanski premijer Mario Dragi sa sigurnošću je preživio svoje prvo glasanje o povjerenju u parlamentu.

Kasno sinoć, 262 od 304 člana Senata u Rimu glasali su za vladu bivšeg predsjednika Evropske centralne banke, dok je 40 glasalo protiv.

Dragi će se danas suočiti sa drugim glasanjem o povjerenju u predstavničkom domu, odnosno donjem domu italijanskog parlamenta, gdje se takođe očekuje da će dobiti podršku.

Dragi je juče pozvao političare da ulože zajedničke napore protiv pandemije virusa korona.

  • Danas jedinstvo nije opcija, već je dužnost – rekao je Dragi u svom prvom obraćanju Senatu, prenijela je agencija DPA.

Među ciljevima koje je predstavio Senatu u svom 50-minutnom govoru bile su brža kampanja vakcinacije i ekonomske i administrativne reforme. On je rekao da su građani u velikoj mjeri propatili tokom pandemije, i da trebalo da se mogu osloniti na institucije.

Dragi se u svom govoru osvrnuo na nekoliko tema, uključujući prilagođavanje obrazovanja međunarodnim standardima, važnost evropskog koncepta i ulogu Italije kao ključne članice bloka.

On je istakao da će se planovi za raspoređivanje oko 210 milijardi evra EU za pomoć u borbi protiv virusa korona koristiti u skladu sa zahtjevima bloka, sa fokusom na omladinu i socijalnu jednakost.

Prethodna vlada Đuzepea Kontea pala je nakon spora sa koalicionim saveznikom zbog korišćenja sredstava EU oporavak od krize nastale usljed pandemije virusa korona.

Dragi je odabrao 23 ministra iz cijelog političkog spektra, kao i niz ključnih tehnokrata, s ciljem ujedinjenja Italije u vrijeme dvostruke krize, zdravstvene i ekonomske.

Danas objavljeno

Šokantni snimci iz zemlje ponikle iz ropstva: Konjiima i bičevima jure ljude

M.

Potvrđeno – telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana

M.

U Bosni i Hercegovini 526 novozaraženih koronavirusom, preminule 24 osobe

M.

Ostavite komentar