17. Marta 2021.

Italijanski scenario – “Istorija se ponavlja”, “Nije stiglo dovoljno vakcina”

Big Portal

Broj zaraženih u poslednja 24 sata iznosi 20.396 i porastao je za 5.129 u odnosu na dan ranije, a testirano je 369.375 ljudi, skoro dvostruko više nego prethodnog dana.

Od početka pandemije u Italiji je potvrđeno više od 3,2 miliona inficiranih koronavirusom i 103.001 smrtni ishod među kovid pacijentima, što ovu zemlju čini procentualno najgorom po broju smrtnih slučajeva u Evropi, a u svetu se nalazi odmah iza Brazila.

Godinu dana nakon što je Italija postala prva evropska zemlja koja je nametnula “lokdaun” kako bi sprečila širenje kovid 19, nacija je ponovo sablasno utihnula.

U ponedeljak su nastupila nova ograničenja u pokušaju da se zaustavi treći talas zaraze, a dok je objašnjavao mere u petak, premijer Mario Dragi upozorio je da se Italija suočava sa “novim talasom zaraze vođenim zaraznijim varijantama koronavirusa”.

U Rimu su prazne ulice, zatvorene škole, zatvoreni restorani i otkazani uskršnji praznici. Nekim stanovnicima je to možda i donelo olakšanje s obzirom na mesece povećanog broja obolleih, zagušenih bolnica i smrti.

Mesecima se Italija oslanjala na sistem ograničenja označenih bojom koji je, za razliku od zaključavanja prošle godine, hirurški hteo da priguši nove epidemije kako bi održao veći deo zemlje otvorenim i otvorenim. Izgleda da nije uspelo.

“Istorija se ponavlja. Treći talas je počeo, a varijante su u toku“, rekao je za jedan italijanski dnevni list Masimo Gali, jedan od najboljih italijanskih virologa.

On dodaje i da svi imaju “iluziju da će dolazak vakcina smanjiti potrebu za drastičnijim zatvaranjem”.

“Ali vakcine nisu stigle u dovoljnim količinama”, zaključio je on.

Nemaju dovoljno, a obustavljaju vakcinaciju?

Iako Italija nije nabavila dovoljnu količinu vakcina i iako ima najveći procenat smrtnosti u Evropi, a skoro i u svetu, italijanska vlada odlučila da privremeno obustavi vakcinaciju AstraZenekom i odloži već zakazanih desetina hiljada vakcinacija.

Direktna posledica ove odluke na duži period mogla bi dovesti i do veće štete, jer je, prema pisanju nekih listova, umanjila napore vlasti da podstaknu stanovništvo na vakcinaciju kao jedini siguran lek protiv pandemije.

Direktor italijanske agencije za lekove (AIFA) Nikola Magrini kaže da je odluka doneta preventivno i u saglasnosti sa drugim evropskim zemljama, da se ne radi o suspenziji, već pauzi kako bi se izvršile dodatne provere englesko-švedskog leka.

Ali, italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da najnoviji komentari Evropske agencije za lekove (EMA) o vakcini AstraZeneka ohrabruju i potvrdio da će se vakcinacija ovom vakcinom nastaviti ukoliko EMA u četvrtak da “zeleno svetlo”.

Iz Evropske agencije za lekove (EMA) danas je najavljeno da će u četvrtak objaviti zaključak i eventualne preporuke kada je reč o upotrebi i mogućim neželjenim posledicima vakcine AstraZeneka protiv kovid 19.

“Dok traje istraga, mi smo i dalje snažno ubeđeni da dobrobiti vakcine AstraZeneka u sprečavanju infekcije kovid 19 i hospitalizacije prevazilaze rizike od neželjenih efekata”, poručila je danas izvršna direktorka EMA Emer Kuk.

U Italiji je do sada je vakcinisano i revakcinisano dva miliona osoba, što je malo više od tri odsto ukupne populacije.

Prvu dozu vakcine AstraZeneka primilo je 1,1 miliona građana Italijea a do sada su zabeležena tri smrtna slučaja neposredno nakon vakcinacije.

Međutim, direktor agencije za lekove Nikola Magrini tvrdi da se samo jedan može povezati sa vakcinacijom.

Pored AstraZeneke u Italiji se koriste vakcine “Fajzer” i “Moderna”, a od narednog meseca, kako obećavaju vlasti, biće na raspolaganju i milioni doza američke vakcine “Džonson&Džonson”.

Lideri stranaka desnog centra “Liga” Mateo Salvini i “Frateli d Italija” Ðorđa Meloni insistiraju da se u vakcinaciju uvede i ruski lek “Sputnjik”, a o kineskoj vakcini još uvek se niko nije izjasnio.

A kakvo je stanje u Italiji bilo prošle godine?

Italija je registrovala više smrtnih slučajeva 2020. godine nego bilo koje druge godine od Drugog svetskog rata.

Prema podacima Zavod za statistiku ISTAT, ukupan broj preminulih u Italiji prošle godine bio je 746.146, što je povećanje od 100.525, ili 15,6 procenata u poređenju sa prosekom u periodu 2015-2019, javlja Reuters.

Lekari u Italiji koji su se nalazili u prvim linijama borbe protiv koronavirusa morali su da biraju kojim pacijentima će da spašavaju živote.

Dnevno je umiralo stotine ljudi, a u bolnicama nije bilo dovoljno kreveta za sve pacijente koji pristižu.

“Ako osoba starosti između 80 i 95 godina ima ozbiljne probleme sa disajnim organima, malo je verovatno da ćete kao lekar nastaviti sa lečenjem”, rekao je jednom prilikom Kristijan Salaroli, šef odeljena intenzivne nege u bolnici u Bergamu, u Lombardiji na severu Italije.

“To je strašno, ali je istina. Nismo u situaciji da pokušamo da pravimo ono što bi ste nazvali čudima”, dodao je on.

Italijansko udruženje anesteziologa prošle godine preporučilo je lekarima koji pacijenti bi trebalo da dobiju krevete u bolnicama na odeljenjima intenzivne nege.

Lekarima i medicinskom osoblju je savetovano da naprave “teške izbore” i skoncentrišu se na pacijente koji imaju veće šanse za brži oporavak.

“Situacija se pogoršava iz dana u dan, zato što smo blizu maksimuma kapaciteta i to na svim odeljenjima”, istakao je tada dr Stefano Manjone, koji radi u bolnici u Lombardiji.

On je dodao da u Lombardiji zdravstveni radnici više nemaju resurse.

Tadašnju situaciju opisivao je kao “cunami” kojem je izložen njegov tim saradnika, a oprema za pacijente sa problemima u disanju tom trenutku bila je “zlata vredna.”

“Sve je više slučajeva i svi su tu iz istog razloga. A pozitivni rezultati testova samo se gomilaju. Odjednom nam je hitan prijem u kolapsu”, objasnio je on tom prilikom.

“Neke kolege i koleginice su zaražene, kao i članovi njihovih porodica. Pojedini vode borbu na život i smrt”.

Situacija je tada u velikoj meri uticala i psihološki na lekare, jer su emotivno bili slomljeni zbog izbora koje su morali da prave svakodnevno.

“U takvim situacijama mogu da se nađu i načelnik bolnice i mladi lekar koji je tek počeo da radi. Mora da odlučuje o sudbini ljudskog bića. Ponavljam, radi se o mnogobrojnim slučajevima”, istakao je tada doktor jedne italijanske bolnice.

“Video sam medicinske sestre sa 30 godina iskustva kako plaču, kolege i koleginice koje se tresu”.

Sada, svemu sudeći, Italija i dalje vodi bitku sa istim problemima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare