Italijanski predsednik dao partijama "još vremena" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijanski predsednik dao partijama “još vremena”

Serđo Matarela rekao je da je pristao na zahtev političkih lidera da im ostavi još vremena za stvaranje mogućih saveza, kao alternative prevremenim izborima.

Italijanski predsednik je novinarima rekao da “što pre želi jasno rešenje” jer “velika nacija poput naše to zahteva”.

On je dodao da su mu lideri stranaka rekli da žele da razmotre da li je dogovor moguć kako bi se izbegli prevremeni izbori. On će sa njima od utorka održati još jedan krug razgovora.

Matarela je nagovestio da nova vlada mora biti dovoljno čvrsta da dobije poverenje u Parlamentu i da ima sveobuhvatan program ciljeva. U suprotnom će raspustiti parlament i raspisati izbore na jesen.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini insistira da su izbori najbolji način da se prevaziđe politička kriza, ali ostavlja mogućnost za rekonstrukciju vlade, što bi moglo da oživi srušenu koaliciju njegove ekstremnodesničarske Lige i antirežimskog Pokreta pet zvezdica.

Nakon sastanka s predsednikom Italije Serđom Matarelom, Salvini je nagovestio moguću alternativu prevremenim izborima.

Predsednik italijanskog Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Maio rekao je da se ne plaši prevremenih izbora, ali da je takođe ostavio prostora za pregovore o mogućem “čvrstom savezu” koji će održati aktuelnu zakonodavnu vlast.

Danas objavljeno

Smrtonosne oluje pogodile Evropu, najmanje 13 mrtvih

M.

Avion prisilno sletio u Zagreb zbog putnika koji je vikao i htio da otvori vrata

M.

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

M.

Ostavite komentar