Italijanski mediji o G20: Prvi dan bez rezultata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijanski mediji o G20: Prvi dan bez rezultata

Prvi dan samita u Rimu Grupe20 (G20), predstavnika najmoćnijih zemalja na svetu završen je “bez rezultata”, ocenjuje list “Fanpejdz”.

Učesnici, prema informacijama koje su procurile iz diplomatskih izvora, se uopšteno obavezuju “da će smanjti globalno zagrevanje”, ali nema konkretnih akcija, a iz predloga dokumenata sastanka čak je izbačena i obaveza da će te akcije biti hitne, navodi list.

Agencija Ansa smatra da nema mesta trijumfalizmu ni zbog usvajanja minimalne globalne takse za sve velike multinacionalne kompanije, jer će odluka imati skroman rezultat, a i to će biti u korist bogatih zemalja.

Agencija podseća da je utvrđivanje minimalne globalne takse bilo potrebno jer velike multinacionalone kompanije rade i ostvaruju dobit u gotovo svim zemljama sveta, a porez plaćaju samo u jednoj državi, Irskoj naprimer, gde su nameti minimalni.

Što se tiče pandemije kovida-19 i distribucije vakcina, druge velike teme samita, i tu je, prema pisanju italijanskih medija, rezultat prvog dana samita ispod očekivanja.

“Veliki” a među njima Italija zemlja domaćin samita, Nemačka i Francuska se protive liberalizaciji patenata anti-kovid vakcine, što zagovara Svetska zdravstvena Organizacija.

Slobodno korištenje prava na proizvodnju vakcina bi omogućilo bržu globalnu imunizaciju, pre svega u siromašnim zemljama gde je do sada vakcinisano oko tri odsto stanovništva, ali bi smanjilo i profit farmaceutskih divova.

(Tanjug/ foto: g20.org)

Danas objavljeno

Srpski virusolog: Velika šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije

M.

Građani BiH od marta teško do novog pasoša

M.

Srbija: Građani na referendumu rekli “da” ustavnim promjenama

M.

Ostavite komentar