Italijanski gradić koji oduševljava sve ljubitelje video igrica - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Italijanski gradić koji oduševljava sve ljubitelje video igrica

Kad vas put nanese u Toskanu, gotovo školski, sigurno ćete prvo posetiti famoznu Firencu. Naravno, nakon nje dobre su šanse da ćete razgledati i Sienu. Mi bismo svakako preporučili posetu još jednom malenom slatkom gradu čije je ime Monteriđoni.

Ovaj gradić od nepunih 10.000 duša smestio se u blizini Siene, a da nije beznačajan i nebitan, govori i činjenica da ga je čak i veliki pesnik Dante Aligijeri uvrstio u svoju Božanstvenu komediju. Radi se o srednjovjekovnom gradu opasanom zidinama smeštenom na prirodnom brežuljku, kojeg su u 13. veku sagradili stanovnici Siene.

Naravno, nije sagrađen iz nekih “humanih” pobuda, već da bi služio kao obrambena linija u ratu protiv Firence. Grad je uskoro zaista to i postao, te je služio kao važna obrambena fortifikacija. Sve do 16. veka grad je odolevao napadima, da bi ga 1554. godine, kao znak pomirenja s porodicom Mediči, vlasti Siene jednostavno predale. Prema dostupnim zapisima, ovo je shvaćeno kao velika izdaja.

Foto: Shutterstock/Ilmarchiodifaber

Gradske zidine protežu se ukupno na 570 metara, a sadrže čak 14 tornjeva. Dvoje glavnih vrata su Porta Florence i Porta Roma, nazvane tako prema gradovima kojima su okrenuta. Glavnim gradskim trgom, dominira romanička crkva, dok je dobar deo ostalih zgrada renesansne gradnje.

Takođe, ako među čitateljima postoje i ljubitelji video igrica, recimo kako je Monteriđoni odigrao i važnu ulogu u dva nastavka serijala “Assasins’s Creed”. U svakom slučaju, kada drugi put putujete Toskanom, poklonite malo vremena i ovom sasvim zgodnom gradiću.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Metode za poboljšanje produktivnosti

Vanja A

Ovo je najizazovnija baka na svijetu

Vanja A

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja

Vanja A

Ostavite komentar