Italijanske stranke pokušavaju da formiraju novu vladu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijanske stranke pokušavaju da formiraju novu vladu

Predsjednik Italije Serđo Matarela počinje hitne konsultacije u kojima će predstavnici stranaka lijevog centra predlagati moguće sastave nove vlade.

Matarela koji, kao šef države, u svojoj rezidenciji na Kvirinalu “čuva ključeve” za rešavanje krize, želi da se sve završi brzo nakon jučerašnje ostavke premijera Djuzepea Kontea.

Tako bar tvrde takozvani “kvirinalisti” – novinari koje često porede s moskovskim “kremljolozima”. Uz to, italijansko predsedništvo je čuveno po čuvanju informacija i trezvenosti.

“Matarela neće gubiti vreme i posebno neće dozvoliti poraz. Zahtevaće jasnoću i sistematičnost da bi se izgeble taktike odugovlačenja”, rekao je danas Ugo Magri, novinar lista Stampa i “kvirinalista”. On je dodao da će konsultacije početi danas popodne i trajati do sutra uveče.

Predsednik će se sastati s predsedavajućima oba doma parlamenta i svim poslaničkim grupama, zaključno s Pokretom Pet zvezdica (M5S) koji je pojedinačno najbrojnija partija u parlamentu s osvojenih 32 odsto glasova na prošlim izborima.

S druge strane, moćni šef ekstremno desničarske Lige i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji na eventualnim novim izborima može da računa na između 36 i 38 odsto glasova, u odnosu na 15 ili 16 odsto koliko bi dobio M5S, trenutno može da računa na onoliko poslanika koliko ide na 17 odsto glasova dobijenih 2018.

Siguran u sebe i “zaštitu čistog srca Bogorodice, Salvini ne odustaje od stava da će od predsednika tražiti “kraljevski put” povratka na birališta.

Salvini je gurnuo Italiju u neizvesnost kada je 8. avgusta raskinuo koaliciju s M5S, sklopljenu pre 14 meseci, optužujući koalicione partnere za sistematsko protivljenje njegovim planovima i tražeći hitne izbore.

Predsednik Matarela, međutim, na raspolaganju ima više opcija za izlazak iz krize, a izbori na jesen su samo jedna od njih.

On je međutim veoma odbojan prema toj ideji jer bi izbori bili u vreme kada Italija, treća ekonomija evrozone, usporena i prezadužena, treba da Evropskoj komisiji predstavi svoj predlog budžeta za 2020. godinu.

Matarela će saslušati predloge svih partija pre no što donese odluku. Na tu odluku će se čekati najmanje do petka.

U međuvremenu, Demokratska partija (PD) je kroz usta nekadašnjeg premijera Matea Rencija najavila da želi da razradi ideju o savezu s M5S radi formiranja “institucionalne” vlade koju bi ponovo mogao da vodi Djuzepe Konte. Analitičari navode da bi Matarela, ako vidi mogućnost za stvaranje nove većine, mogao da odobri kratko odlaganje svoje odluke do sledeće nedelje.

Takođe, opšte mišljenje je da je u ovoj krizi ;dobro prošao Konte, koga je šef M5S Luiđi di Majo opisao kao “slugu nacije bez kog Italija ne može”.

Renci je izrazio nadu da je moguće “okrenuti novu stranicu za Italiju”. Po njegovim rečima, “dogovor M5S i PD može biti rešenje”, uprkos velikoj netrpeljivosti iz prošlosti.

Međutim, postoji problem: ta ideja nema podršku čitave PD, čiji lider Nikola Cingareti nije naklonjen Konteu koji je, prema Cingaretiju, dao previše ustupaka Salviniju tokom trajanja koalicije Lige i M5S. Druga potencijalna prepreka je sam Renci koji ne samo da je omrznuta figura u M5S, već bi mogao da iskoristi situaciju ne bi li se vratio na čelo PD.

PD će danas održati i sednicu svog rukovodstva.

Matarela će takođe razmotriti i predlog nekadašnjeg premijera i predsednika Evropske komisije Romana Prodija – veliku proevropsku koaliciju levice i desnice, poput one u Nemačkoj, nazvanu “vlada Ursule”. To je scenario koji bi okupio partije koje su zajedno glasale za Ursulu fon der Lejen za novu predsednicu Evropske komisije.

I takva koalicija je pod velikim znakom pitanja jer bi uključivala i partiju Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija. Dosadašnji predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, blizak Berluskoniju, ocenio je da je to “nemoguće” i založio se za okupljanje “liberalne desnice”.

Ako se ne postigne dogovor, Matareli ostaju dve mogućnosti: tehnička vlada koja bi usvojila budžet i pripremila izbore za proleće 2020. godine, ili “predsednička vlada” čiji bi jedini mandat bilo organizovanje izbora krajem oktobra.

Danas objavljeno

Đinping pozvao u posjetu saudijskog kralja Salmana

M.

Petković: Narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija

M.

Sijarto: EU ne bira sredstva, treba da budemo spremni za ozbiljne napade

M.

Ostavite komentar