Italijanske stranke počele pregovore o novoj vladi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijanske stranke počele pregovore o novoj vladi

Nakon ostavke premijera Đuzepea Kontea u utorak, italijanske tranke počele su pregovore o formiranju nove vlade.

Prvi dan pregovora između antisistemskog Pokreta 5 zvezda i Demokratske stranke levoga centra o formiranju nove italijanske vlade završili su se u petak napretkom, saopštile su demokrate.

Posle dvosatnog sastanka, jedan od pregovarača opozicionih demokrata Gracijano Delrio saopštio je da je postignuta “velika usklađenost u vezi sa socijalnim i ekološkim pitanjima”, prenosi Hina.

“To je stvarno dobar početak, pozitivna nota”, komentarisao je šef parlamentarne grupe PD-a i dodao da će se nastaviti razgovori o planovim za budžet zemlje.

“U sred smo vrlo delikatnih savetovanja i svi zajedno radimo na postizanju teškog cilja, formiranja vlade promene”, komentarisao je šef Demokratske stranke Nikola Cingareti.

PD je saopštio kako je uslovno prihvatio ključni zahtev 5 zvezda – smanjenje broja parlamentaraca.

Šef Pokreta 5 zvezda Luiđi di Majo koji vodi pregovore ispred svoje stranke predstavio je 10 “imperativnih tačaka” za eventualni novi savez. “Prvi je smanjene broja parlamentaraca”, insistirao je Di Majo pre sastanka i podsetio da želi da ih od ukupno 950 bude 345 manje. On nije odmah komentarisao rezultate prvog susreta s PD-om.

Italijanski predsednik Serđio Matarela je ranije najavio novi krug savetovanja sa strankama u utorak, tako da sve partije imaju samo nekoliko dana za pronalaženje sporazuma.

O rešavanju političke krize u Italiji odlučivaće predsednik Matarela koji mora da izabere hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i raspisati nove izbore.

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar