13. Maja 2020.

Italijani tvrde da je IMUNITET KRDA nije realna taktika za borbu protiv korone

Big Portal

Podaci ovog istraživanja dovode u pitanje strategiju nekoliko zemalja uključujući Švedsku koje nisu uvele karantin kao mjeru sprečavanja širenja pandemije.

Evropa je daleko od dostizanja nivoa izloženosti potrebnog za sticanje imuniteta krda, pokazalo je istraživanje italijanskog Instituta za političke nauke (ISPI). Belgija je na prvom mjestu liste jer je samo 6,2 odsto stanovništva dosad zaraženo korona virusom. Švedska nije uvela karantin, a uprkos tome ima svega 2,5 odsto populacije zaražene korona virusom. Šveđani su veoma daleko od 40 odsto koje je obećao vodeći švedski epidemiolog.

– Čak i da su ove brojke potcijenjene za 50 odsto, imunitet krda je fantazija. Niko ne zna šta će se dogoditi, moramo biti spremni, posebno za sezonu gripe koja počinje na jesen – rekao je Karlo Rosa, šef kompanije DiaSorin koja se bavi proizvodnjom testova na korona virus za Evropu.

Kako bi se stekao imunitet krda, korona virusom mora biti zaraženo više do 70 odsto stanovništva, odnosno 28 puta više od trenutnog stanja u Švedskoj. Od pojave smrtonosne pandemije, Švedska je predvodila one koji su odlučili da ne uvedu karantin.

Zbog toga je ova zemlja žestoko kritikovana nakon što je zabilježena veća smrtnost u odnosu na druge nordijske zemlje. U Švedskoj je dosad od korona virusa umrlo 3.313 ljudi, u Norveškoj 224, a u Finskoj 271.

Svjetska zdravstvena organizacija je takođe kritikovala strategiju imuniteta krda, piše Russia Today.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare