Italijani potvrdili: Sputnjik V efikasan 82 odsto protiv delte - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Italijani potvrdili: Sputnjik V efikasan 82 odsto protiv delte

Ruska antikovid vakcina sputnjik V efikasna je do 82 odsto protiv raznih sojeva koronavirusa, uključujući i deltu, izjavio je danas Andrea Antinori, direktor kliničkog israživanja pri Nacionalnom institutu za infektivne bolesti koji je napravio studiju o sputnjiku V.

“Sputnjikova efikasnost protiv sojeva korone je 82 odsto, što u poređenju sa 88 odsto Fajzerove vakcine nije znatno manje. Ruska vakcina je vrlo efikasna, bar protiv delta soja, što je dokazano u laboratoriji”, rekao je Antinori za RAI 3.

Prema njegovim rečima, Institut se zainteresovao za rusku vakcinu nakon objave o efikasnosti sputnjika u naučnom žurnalu “Lanset”.

“Generalno, ima efikasnost od 91 odsto, što je znatno veći procenat od ostalih vakcina baziranih na adenovirusu, počev od Astrazeneke i Džnson i Džonson”, dodao je Antinori, prenosi TAS.

U aprilu je italijanski institut potpisao trogodišnji memorandum o saradnji sa ruskim istražnim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji je razvio vakcinu sputnjik.

Cilj zajedničkog istraživanja je da se istraži efikasnost ruske vakcine protiv raznih sojeva korone, a italijanski institut ima uzorke od više od 100 sojeva.

Danas objavljeno

Šmit: Međunarodna zajednica aktivna i mimo očiju javnosti

M.

Zloupotrijebili položaj i oštetili “Šume Srpske”

M.

Dragičević: Tadić je rekla da ima pritiske da se Davidov predmet ne pokrene

M.

Ostavite komentar