30. Septembra 2022.

Italijani pišu: Ferstapen ostaje bez titule?

Big Portal

Oni sumnjaju da je ovaj tim u šampionatu Formule jedan premašio ograničenje budžeta za prošlu sezonu, prenose italijanski mediji.

“Gazeta delo Sport” tvrdi da su sumnje opravdane i ističe da će se čelnici FIA-e oglasiti u narednih nekoliko dana.

“Sezonu 2021. obeležilo je uvođenje ograničenja budžeta. Troškovi nisu mogli da pređu ukupno 147,4 miliona dolara (oko 130 miliona evra u 2021. godini), s tim da zarade vozača i komercijalne operacije nisu bili deo tog limita. Svako prekoračenje manje od pet miliona dolara, FIA smatra manjim prekršajem, ali je, navodno, Red Bul znatno premašio taj dozvoljeni minus“, tvrdi italijanski list.

“Gazeta delo Sport” podseća da FIA nema jasno regulisana pravila kako će biti kažnjen tim, koji prekorači budžet.

“FIA je slobodna da odredi kaznu koju želi ako utvrdi prekršaj. To može da bude smanjenje budžeta timu u budućnosti, ali i oduzimanje bodova vozačima. Ako se utvrdi da je vozač Red Bula Maks Ferstapen koristio nepropisan bolid, njegova prednost od osam bodova na kraju prošle sezone mogla bi da bude nelegitimna i da bude naknadno kažnjena. Međutim, FIA bi mogla da smatra da vozač nije odgovoran za greške svog tima, pa da oduzme bodove u šampionatu konstruktora, što ne bi imalo posledica. Mercedes je prošlu sezonu završio na prvom mestu u generalnom plasmanu konstruktora sa 613,5 bodova, dok je Red Bul bio drugi sa 585,5“, piše italijanski list.

“Gazeta delo Sport” tvrdi da FIA sumnja da je Red Bul prekoračio budžet i za ovu sezonu.

Ferstapen je prošle sezone osvojio titulu sa 395,5 bodova, dok je vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton bio drugi sa 387,5.

Ferstapen je trenutno prvoplasirani u generalnom plasmanu vozača sa 335 bodova, dok je drugi Šarl Lekler iz Ferarija sa 219.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena u nedelju za Veliku nagradu Singapura.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare