Italija želi da oživi "faraonski" projekat - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Italija želi da oživi “faraonski” projekat

Nova italijanska vlada koju vodi Đorđa Meloni planira da obnovi ‘faraonski’ projekat izgradnje mosta preko Mesinskog moreuza.

Taj most bi povezao Siciliju sa kontinentalnom Italijom, a od projekta se prvobitno odustalo 2011. godine za vreme mandata Silvija Berluskonija, prenosi Jutarnji list.

Na predlog ministra saobraćaja i infrastrukture Matea Salvinija, Savet ministara odobrio je u ponedeljak uveče ponovno aktiviranje kompanije “Stretto di Messina“ (“Mesinski moreuz”) zadužene za realizaciju projekta i zatvorene u stečajnom postupku 2013. godine.

“Ovo nije sicilijanska ni kalabrijska infrastruktura“, ovaj most “može i mora biti biser na planetarnom nivou“, istakao je Salvini u sredu na onlajn konferenciji na tu temu.

“Tehnički, neće biti lako, mora se promeniti ekonomski i finansijski plan, a projekat ažurirati”, rekao je on, ocenivši da bi radovi mogli da počnu za dve godine.

Lider (antiimigracione) Lige rekao je da postoje dve opcije: nastavak starog projekta ili raspisivanje novog javnog tendera.

Berluskonijeva vlada, koja je morala da sprovede drakonske mere štednje zbog finansijske krize, odustala je od planirane izgradnje mosta 2011. godine.

Most, koji bi trebalo da košta oko 6 milijardi evra, biće dugačak skoro 3,7 kilometara, na visini od 64 metara iznad mora.

Evropska komisija je u oktobru 2005. pokrenula postupak protiv Italije pod optužbom da nije pripremila “studiju uticaja na životnu sredinu” jer je područje oko moreuza stanište oko tri stotine ptica grabljivica.

Geolozi upozoravaju da je potencijalno gradilište u veoma opasnom području i da se nedaleko od mosta nalazi jedini aktivni evropski vulkan Etna.

Danas objavljeno

Nakon razvoda od brazilske manekenke, Tom Brejdi otišao u celibat?

Vanja A

Kompanija za genetski inženjering pokušava da pticu dodo „vrati u život“

Vanja A

Mrmot Fil predviđa još šest nedelja zime

Vanja A

Ostavite komentar